Piaţa ciocolatei a traversat cel mai dificil an, iar efectele declinului sunt vizibile deja. Cei din industrie s-au luptat cu prețurile mari la cacao, dar și cu TVA-ul aplicat în cazul produselor dulci. Acesta s-a majorat cu 10% în ultimele luni. În fața unei astfel de lovituri, mulți producători de ciocolată ar fi nevoiți să folosească ingrediente mai ieftine.
Ciocolată mai scumpă în 2024
Ciocolatieri spun că o pralină de 12 grame avea un cost de 0,80 lei anul trecut. În 2024, acestea au ajuns la doi lei, fapt care a afectat semnificativ piața. În plus, producătorii s-au confruntat cu o creștere mare și în cazul serviciilor privind publicitatea, ambalarea sau transportul.
„Piaţa ciocolatei a primit nişte lovituri anul acesta: s-a dublat preţul boabelor de cacao, avem o cotă specială de TVA, iar de două luni ne confruntam şi cu o criză pe piaţa europeană de lactate", a explicat Adina Istrate, unul dintre organizatorii expoziţiei Chocolate Saga, care are loc la Sala Polivalentă din Capitală.
Ingrediente mai ieftine
Specialiștii spun că majorarea prețului la bobul de cacao a avut legătură cu încălzirea globală. Mai mult, recolta nu ar fi fost una bogată. La începutul anului, cei din domeniu plăteau 10.000 de dolari pe tonă.
„Acestea sunt cu adevărat provocări, de aceea laboratoarele nu stau doar în producţia de bomboane. Gândiţi-vă că trebuie compensate costurile cu alte produse", a spusGabriela Berechet, profesor universitar la USAMV Bucureşti.
Potrivit specialistului, puțini producători au reușit să lucreze cu ciocolată de origine în această perioadă.
„Evident că foarte greu s-a putut asigura ciocolata de origine, iar cei care au reuşit să lucreze cu ciocolată de origine şi nu cu amestecuri au avut provocarea vieţii lor anul acesta”, a adăugat Berechet.
Ce se va întâmpla cu piața în 2025
După valul de provocări din acest an, producătorii ar putea fi obligați să găsească soluții pe termen lung privind reducerea costurilor.
„În jurul meu s-a vehiculat faptul că s-ar putea în România, din cauza costurilor de producţie, să se înlocuiască ciocolata veritabilă, şi deja a apărut un nou unt de cacao”, a explicat Carmela Dragomir, cel mai premiat ciocolatier din România.
Situația în țara noastră
În România, consumul anual de ciocolată a crescut semnificativ, ajungând la 5 kilograme pe locuitor.
„Consumul anual în România este undeva la 4,9 – 5 kg de ciocolată. E în creştere faţă de anii trecuţi, dar ca să faceţi o comparaţie, în Elveţia este undeva la 10-11 kg, însă media globală se ridică la 0,9 kilograme. Deci stăm bine la nivel de consum”, a subliniat Andreea Ilina, organizator al târgului.