Ciocolata caldă este o băutură perfectă pentru sezonul rece. Ea oferă câteva momente de răsfăț sau poate fi folosită ca un desert cald. Majoritatea oamenilor o cumpără din comerț, însă o poți face la fel de cremoasă și acasă, cu doar câteva ingrediente. În funcție de preferințe, poate fi servită cu bezele, rom sau diverse arome.
Ciocolata caldă de casă este ușor de preparat și o poți face la fel de cremoasă și gustoasă ca cea servită în cafenele. Pentru a obține o astfel de băutură ai nevoie de câteva ingrediente de bază. Este important să le alegi pe cele de calitate, iar ciocolata folosită la rețetă să fie una bogată în cacao. Poți pregăti acasă și ciocolată caldă albă.
Ciocolata caldă de casă. Trucuri de care să ții cont
Prepararea ciocolatei calde în casă nu este un proces atât de complicat. Pentru a obține o băutură cremoasă și gustoasă trebuie să ții cont de câteva sfaturi oferite de specialiști. Ei spun că este foarte important modul în care topești ciocolata. Această etapă o poți face pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde. Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că ciocolata este topită uniform, fără a o arde. În acest mod ciocolata caldă va avea texturi catifelate.
Consistența cremoasă este oferită de lapte. Poți să folosești atât lapte de vacă cât și cel integral sau de migdale. Important este să amesteci constant și să nu lași laptele să fiarbă. Specialiștii în materie folosesc și smântână sau frișcă, pe care o combină cu laptele.
Ciocolata caldă de casă poate fi și personalizată. În funcție de gustul fiecăruia, poți adăuga condimente sau diverse arome. Extractul de vanilie oferă un gust dulce și parfumat. Alții aleg scorțișoara, pentru o savoare mai condimentată. Cei care doresc să aibă și puțin alcool, pot adăuga rom.
Rețeta clasică
Ingrediente:
- 200 ml ciocolată neagră sau cu lapte, tăiată cubulețe;
- 2 căni de lapte;
- 2 lingurițe zahăr;
- 1 linguriță extract vanilie;
- frișcă sau bezele pentru decor.
Ciocolata caldă de casă este ușor de preparat. Pentru început pune laptele pe foc mediu și lasă-l până se încălzește. Adaugă în el bucățile de ciocolată și amestecă constant până când se topește și se omogenizează cu laptele. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet. Pentru a omogeniza toate produsele poți folosi un tel, astfel preparatul final fiind mai cremos și mai aerat.
Extractul de vanilie se adaugă la finalul rețetei și se amestecă până când băutura atinge temperatură dorită. Trebuie să aveți grijă să nu înceapă să fiarbă. Turnați ciocolata caldă în căni sau cești și decorați cu frișcă și bezele.
Ciocolata caldă albă
Ingrediente:
- 200g unt de cacao;
- 200g lapte praf;
- 200g zahăr pudră;
- 1 linguriță extract de vanilie.
Ciocolata caldă albă este și ea ușor de preparat. Se pune untul de cacao la topit pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde. Separat amestecăm laptele praf și zahărul pudră, până când sunt bine combinate. Untul de cacao lichid se adaugă treptat în amestecul pudră și omogenizăm toate ingredientele.
La final se adaugă extractul de vanilie pentru ca ciocolata caldă să aibă un gust deosebit. Și această rețetă poate fi personalizată cu diverse condimente, în funcție de preferințele fiecăruia, potrivit Food52.