În ultimele zile apar tot mai multe relatări despre ciocniri și incidente între cele două tabere, în timp ce Moscova negociază cu Damascul să-și mărească numărul de baze în Siria.
Centrul de Informații din Rojava, citat de Al-Monitor, a relatat că o patrulă rusă s-a întâlnit față în față cu un convoi american pe o șosea în afara localității Derik, în zona de nord-est a Siriei, lângă frontierele cu Turcia și Irak.
Întâlnirea, care s-ar fi produs miercuri, a dus la blocarea circulației civile timp de ore în șir, în timp ce poliția locală siriană s-a străduit zadarnic să rezolve situația, a relatat ziaristul kurd sirian Hoshang Hassan. Alți reporteri susțin că convoiul american i-a împiedicat pe ruși să pătrundă în Derik, obligându-i să se întoarcă înapoi la Qamishli, unde forțele ruse împart o bază cu trupele loiale președintelui Bashar Al-Assad.
Cel puțin două elicoptere, unul rus și unul aparținând coaliției internaționale anti-ISIS conduse de Statele Unite, au survolat zona, relatează Centrul de Informații de la Rojava.
Coaliția internațională nu a dorit să comenteze informațiile. Deși nici Moscova nu a emis un comunicat despre incident, agenția de știri rusă, de stat, Sputnik, a informat că o patrulă americană a fost întoarsă din drum la punctul de control de lângă Tal Tamr, la marginea unei zone controlate de armata siriană.
Incidentul este al doilea semnalat în regiune, în doar două zile. Agenția North-Press a declarat că sătenii din jurul Derik ar fi protestat marți față de prezența unei patrule ruse, în vreme ce o patrulă americană a sosit la intrarea de nord în oraș, pentru a-i bloca pe ruși.
Săptămâna trecută, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului nota că armata rusă construiește o nouă bază la Qeser Dib, un sat lângă Derik, care poate reprenta o amenințare pentru influența americană în zonă.
Aceste ciocniri au loc pe fondul relatărilor că Rusia negociază cu Damascul extinderea bazelor sale în Siria.
Americanii și rușii au o lungă listă de ciocniri în nord-estul Siriei, fapt care i-a determinat pe oficialii de la Washington să acuze Kremlinul că urmărește să pună la încercare răbdarea Statelor Unite.
Cele două părți se coordonează periodic în legătură cu prezența și circulația patrulelor și cu zonele de operare reciproce, dar oficialii americani au declarat că rușii încalcă deliberat acest aranjament.
Forțele aeriene ruse care îl sprijină pe Assad s-au mutat în noerd-estul Siriei anul trecut, după ordinul dat de președintele Donald Trump de a retrage toate trupele americane din țară până în octombrie 2019 – decizie asupra căreia administrația de la Washington a revenit ulterior.
Regimul Assad a promis că își va relua controlul asupra zonei de nord-est a țării, care este controlată de o alianță de miliții kurde sprijinită de Statele Unite.