Între membrii Cabinetului Cioloş au apărut noi conflicte: Violeta Alexandru îi reproşează lui Cristian Ghinea intenţia de a candida la aceste alegeri parlamentare.

Nu este o premieră, și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a avut o dispută cu fostul ministru de Interne, Petre Tobă. Conflictul – legat de legislaţia referitoare la plagiat – a devenit însă public abia după ce Alexandrescu îşi anunţase demisia.

„Jucăm în două luntrii”

Acum, Violeta Alexandru, ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a „izbucnit” împotriva colegului ei, Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene, într-un interviu pentru ziare.com. „Unul dintre colegii mei a ieșit public și a dat de înțeles că unii dintre colegi doresc să candideze. Aceste lucruri trebuia asumate de la început și l-am rugat pe premier și pe ceilalți colegi să avem o discuție în Guvern, să știm unii de ceilalți. Am avut această discuție”, a spus Violeta Alexandru. Ea a calificat drept „duplicitară” atitudinea demnitarilor care au anunțat că doresc să candideze.


FOTO: Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene„Vreau să fim corecți unii cu ceilalți. De ce nu suntem fermi, să asumăm ce ne dorim de fapt și jucăm în două luntri? Eu am o problemă cu duplicitatea. Dacă știam de la începutul mandatului că termenul tehnocrat e până la începutul toamnei și din septembrie se schimbă regulile, poate făceam o proiecție a ce putem realiza, luam propriile decizii”, a declarat ministrul pentru Consultare Publică.

Potrivit Violetei Alexandru, premierul „a clarificat ce era de clarificat”. Interesant este că Violeta Alexandru are un profil extrem de asemănător cu cel al lui Ghinea: ambii au condus, înainte de a intre în acest Executiv, ONG-uri influente. Ghinea a fost președintele Centrului Român de Politici Europene (CRPE), iar Alexandru directorul Institutului de Politici Publice (IPP).

„Este decizia premierului”

Declaraţiile care au deranjat- o pe Alexandru au fost făcute de Ghinea la 21 august, într-un interviu pentru Digi 24.

„Nu este decizia mea, este decizia premierului Dacian Cioloş (dacă va candida-n.r.). Suntem o echipă și n-o să fac un pas de capul meu, singur. Voi candida într-o formulă pe care o decide sau nu o decide Dacian Cioloș”, a spus el. Ghinea a susţinut că a discutat deja acest lucru cu premierul, însă nu poate să spună care a fost răspunsul acestuia.

„Eu sunt un om foarte obosit în acest moment, pe de altă parte fiind în această poziţie, simţi că poţi să faci ceva bine, simţi că poţi să duci nişte panouri solare la bătrânii ăia care stau pe dealuri izolaţi şi atunci nu pot să neg că aş dori să existe o formulă de a continua. Pe de altă parte, dacă nu se întâmplă, sunt foarte liniștit că mai am și eu timp să mai citesc o carte”, a adăugat ministrul.

Şi premierul Dacian Cioloş le-a arătat uşa miniştrilor care vor să candideze. „I-am încurajat dacă vor să facă politică să o facă, însă, în momentul în care vor anunţa că vor participa în alegeri, la momentul respectiv se vor retrage şi vor merge în campania electorală”, a spus Cioloş acum circa zece zile.

PNL îi așteaptă pe tehnocrați

Potrivit unor surse politice, Cristian Ghinea este așteptat în PNL, unde se află deja cel mai bun prieten al său, Ciprian Ciucu. Cei doi au condus împreună Centrul Român de Politici Europene(CRPE). Ghinea a fost președintele ONG-ului, iar Ciucu a avut mai multe contracte cu CRPE. În primăvară, Ciucu a anunțat că va candida la Primăria Capitalei, susținut de M10, formațiunea Monicăi Macovei, dar, brusc, el a abandonat și a trecut la PNL. Ciprian Ciucu este în prezent consilier general al Capitalei, reprezentând PNL. Aceste surse susțin că și miniștrii Dragoș Păslaru (Muncă) și Vlad Voiculescu (Sănătate) ar putea candida pentru acest partid.