Tom Hanks se află pe urmele unei periculoase secte ce vrea să şteargă Vaticanul de pe faţa pământului, în thrillerul „Îngeri şi Demoni”, , ecranizare după romanul omonim al lui Dan Brown.
Creatorii filmului „Codul lui Da Vinci” revin cu o nouă poveste din sfere oculte, ecranizarea cărţii aceluiaşi controversat Dan Brown, „Îngeri şi Demoni”. Tom Hanks reintră în rolul expertului în religie şi semiotică Robert Langdon. De această dată, el trebuie să dejoace planurile unei secte, Illuminati, care urmăreşte să arunce în aer Vaticanul, drept răzbunare a unui masacru pus la cale de Biserică, împotriva predecesorilor lor, în urmă cu câteva secole. Salvatorul papalităţii
Momentul ales de Illuminati este chiar cel al desemnării următorului papă. Langdon are la dispoziţie doar 24 de ore pentru a salva Roma de la distrugere, iar ajutorul său de nădejde este Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), o enigmatică cercetătoare, aflată în căutarea adevărului despre moartea tatălui ei.
Tom Hanks se află la cea de-a patra colaborare cu regizorul Ron Howard după „Splash” (1988), „Apollo 13” (1995) şi „Codul lui Da Vinci” (2006), controversatul film care a obţinut încasări de 750 milioane de dolari în lumea întreagă.
De această dată, crede Tom Hanks, filmul nu va mai stârni indignarea feţelor bisericeşti, aşa cum s-a întâmplat în cazul „Codului lui Da Vinci”. Ficţiune controversată „Am citit o cronică pozitivă în publicaţia Vaticanului despre acest film. «Îngeri şi demoni» nu este un film controversat, aşa cum a fost «Codul lui Da Vinci» (…). Este o ficţiune şi, oricât de controversată ar putea deveni, rămâne doar un subiect de conversaţie la cină”, a declarat Hanks într-un interviu (sursa: philstar.com). Dar capetele bisericeşti au început deja să se înfierbânte şi să înfiereze un film care ar putea trezi sentimente anticatolice. „E o lovitură gratuită la adresa Bisericii”, s-a exprimat Episcopul de Nottingham, Malcolm McMahon.
Preotul seducător
Din distribuţia filmului face parte şi Ewan McGregor, în rolul lui Patrick McKenna, un om al Vaticanului şi apropiat al fostului Papă, parcă prea seducător pentru o partitură în sutană. Pentru că nu este o persoană religioasă, un preot din New Jersey i-a fost atribuit drept consultant în chestiuni legate de Bisercă.
Pentru Ewan, pasionat mai degrabă de motoare decât de adâncimi semiotice, filmul lui Ron Howard rămâne un thriller - dominat de efecte speciale, locaţii deosebite (chiar dacă replici în mărime naturală ale originalului) - şi prea puţin un film despre fapte istorice. Regizorul Ron Howard a declarat, citat de „The Telegraph”, că a întâmpinat greutăţi din partea liderilor catolici, care nu i-au permis să filmeze în anumite locuri din Vatican. Astfel că a fost nevoie de crearea unor replici ale Capelei Sixtine şi ale Pieţei St. Pietro.