Cine va putea beneficia de bursa socială și de transport gratuit în anul școlar 2022-2023. Precizările ministrului Educației

Elevi. Sursa: Psnews.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări despre categoriile de elevi care vor putea beneficia de bursele sociale în acest an, dar și de transport gratuit până la școală. Bugetul pentru bursele elevilor din acest an e de cinci ori mai mare față de cel din anul 2020, potrivit ministrului.

Sorin Cîmpeanu a venit cu noi precizări despre bursele școlare acordate elevilor în acest an școlar și despre transportul gratuit de care beneficiază anumiți elevi.

Cine beneficiază de transport gratuit și de bursele sociale

În anul școlar 2022-2023 beneficiază de transport gratuit până la școală, toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Aceștia au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanta școlară.

Bursele sociale sunt pentru elevii aflați în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Ele sunt în valoare de 200 de lei pe lună, și vor fi primite timp de 12 luni.

Anul acesta, bugetul pentru bursele elevilor este de cinci ori mai mare decât în anul 2020, adică 1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei în 2020 și este asigurat de la bugetul de stat.

Bursa socială se poate cumula cu celelalte burse

Bursa socială se poate cumula cu celelalte tipuri de burse, de performanță, de merit sau de studiu. În plus, ele vor fi acordate nu doar acelor elevi care provin din familii cu venituri reduse, ci și altor categorii de copii și tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei.

Spre exemplu, tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi.

„Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de șanse.

Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie și astfel să fie eficiente în reducerea abandonului școlar și în asigurarea de condiții mai bune de participare la educație pentru elevii proveniți din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, a spus ministrul Cîmpeanu.

În plus, în anul școlar 2022-2023 a fost dublat numărul beneficiarilor Programului „Masa caldă”, crescând în același timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese, potrivit româniatv.net.