Cine va organiza Eurovizion 2025. S-a făcut referendum

Basel-Elveția / sursa foto: dreamstime.com

Votanții din Basel au aprobat duminică, prin referendum, cu o majoritate covârșitoare, propunerea ca orașul să aloce aproape 40 de milioane de dolari pentru organizarea Concursului Eurovision de anul viitor, ceea ce înseamnă că extravaganța televizată anuală va continua cu toată pompa sa obișnuită.

Referendum în Elveția pentru organizarea evenimentului Eurovision

În referendumurile elvețiene, majoritatea alegătorilor își exprimă votul în avans prin poștă, iar după închiderea secțiilor de votare la prânz (11:00 GMT), rezultatele intermediare au arătat că 66,4% dintre alegătorii din orașul din nord au susținut alocarea fondurilor contribuabililor pentru organizarea Eurovision 2025.

Cântărețul elvețian Nemo a câștigat Eurovision 2024 cu „The Code”, oferind Elveției dreptul de a găzdui evenimentul de anul viitor. Basel se află la granița cu Franța și Germania și a fost selectat pentru a găzdui evenimentul kitsch.

Referendumul pentru Eurovision a fost aprobat

Uniune Federală Democrată a Elveției a strâns suficiente semnături pentru a organiza un referendum care să decidă dacă cei 34,96 milioane de franci elvețieni (39,5 milioane de dolari) aprobați de autoritățile regionale pentru spectacol ar trebui acordați.

Electorii elvețieni sunt obișnuiți să aibă un cuvânt de spus direct asupra modului în care sunt cheltuiți banii publici, iar unii s-au arătat deranjați de costurile potențiale și de neplăcerile generate de circul Eurovision.

Eurovision, un eveniment cu finanțare multiplă

Eurovision este un eveniment non-profit, finanțat în principal prin contribuții ponderate de la radiodifuzorii de servicii publice participanți.

Cu toate acestea, Eurovision afirmă că „având în vedere beneficiile care vor decurge” pentru orașele gazdă, acestea trebuie să facă și ele o contribuție.

Pe baza ultimelor două concursuri de la Liverpool și Malmo, Basel speră să obțină aproximativ 60 de milioane de franci elvețieni din acest eveniment, în special din turism și ospitalitate.

Fără aprobarea referendumului, Eurovisionul nu ar fi fost decât un spectacol

Dacă alegătorii ar fi respins acordarea banilor, Eurovision 2025 ar fi fost redus la doar spectacolul propriu-zis, fără evenimente publice în afara locației principale.

Pe râul Rin, Basel este un centru internațional pentru industriile chimică și farmaceutică, găzduind sediile centrale ale Novartis și Roche.

Andrea Strahm, avocat și membru al adunării regionale Basel-Stadt, a declarat pentru AFP: "Suntem un oraș al artei, al artelor frumoase, dar și al muzicii." Este întotdeauna foarte important pentru orașul nostru."

Votul la referendum în Elveția, o activitate obișnuită

În întreaga Elveție, alegătorii decid și dacă aprobă extinderea autostrăzilor din țară în punctele cheie de congestie, precum și puterile acordate proprietarilor, cu tendințele rezultatelor preliminare arătând că voturile erau așteptate să fie strânse.

Guvernul și parlamentul doresc să decongestioneze șase tronsoane de autostradă, având în vedere că volumul de trafic s-a dublat din 1990.

Planurile includ lărgirea unor secțiuni ale autostrăzii A1, construirea unui tunel sub Rin în Basel și noi tuneluri în St. Gallen și Schaffhausen.

Proiectele ce însoțesc Eurovisionul costă 5,5 miliarde de dolari

„Acestea sunt miliarde pe care nu le vom putea investi în alte soluții, alte mijloace de transport care sunt mai ecologice și mai eficiente”, a declarat Angela Zimmermann, responsabila de campanie a asociației actif-trafic.

„Aceste proiecte de extindere a autostrăzilor vor crește atât traficul pe autostradă, cât și în orașe, vor agrava efectul de pâlnie și vor crește ambuteiajele”, a declarat ea pentru AFP.

Referendum menit să ofere proprietarilor mai multă flexibilitate

Elvețienii vor vota, de asemenea, două propuneri separate menite să ofere proprietarilor mai multă flexibilitate, una privind rezilierea contractelor de închiriere și cealaltă privind limitarea subînchirierii.

Aproape 60% dintre locuitorii din Elveția sunt chiriași, conform Barron's.

Noile reguli emise de parlament vizează prevenirea abuzurilor în subînchiriere, care sunt frecvente în Elveția.

eurovizion / sursa foto: dreamstime.com

Asloca, o asociație majoră a chiriașilor, a numit măsurile „atacuri directe asupra mecanismelor de protecție a chiriașilor” deja existente.

Asloca se opune ferm acestui atac al lobby-ului imobiliar, care vizeaza alungarea chiriasilor pentru a-i reloca la preturi mai mari.

„Prin facilitarea încetării contractelor de închiriere, chiriile vor exploda, deoarece cu fiecare schimbare a chiriașilor, proprietarul poate crește chiria”, a argumentat Asloca.