UPDATE 23:40 – Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, în turul doi al alegerilor locale desfăşurate duminică în Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele CEC arată că, în urma procesării proceselor verbale din 263 din totalul celor 307 secţii de votare din Chişinău, Ceban a primit voturile a 53.86% dintre alegători (103.242 voturi), în timp ce candidatul Blocului ACUM (DA şi PAS) a fost susţinut de 46.14% dintre alegători (88.448 voturi).

Prezenţa la vot la alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului a fost de 37,78%. Datele statistice arată că la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente.


UPDATE 22:00 – Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Ion Ceban, avea la ora 20.00 un avans de doar 0,1 % faţă de candidatul Blocului ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, în turul al doilea al alegerilor locale de duminică, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat la ieşirea de la urne de compania de cercetare sociologică IMAS, prezentat de agenţia de presă IPN.

Potrivit datelor prezentate de IMAS şi IPN, Ceban ar fi obţinut, până la ora 20.00, 37,1 % din voturi, în timp ce candidatul Blocului ACUM (DA şi PAS) ar fi fost votat de 37.0% dintre alegători.

„Marja mare de refuzuri, de non-participanţi la sondaj, nu ne-a permis, din păcate, să vă acordăm o predicţie în privinţa câştigătorului. Câştigătorul poate fi stabilit doar de numărarea efectivă a voturilor ce va fi efectuată de CEC”, a afirmat directorul general al IMAS, Doru Petruţi.

Sondajul a fost o realizat în contextul în care rata de refuz de refuz a fost de 26%.

Sondajul a fost realizat pe 8.206 respondenţi în 86 de secţii de votare din municipiul Chişinău.


UPDATE 20:15 – Peste 32% dintre alegătorii din municipiul Chişinău s-au prezentat la urne, până la ora 18:00, cu prilejul celui de-al doilea tur al alegerilor locale pentru funcţia de primar care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, citat de Agerpres.

Prezenţa la vot este cu aproximativ două procente mai mare faţă de primul tur al alegerilor pentru Primăria Chişinău, desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

În municipiul Chişinău, în turul al doilea au intrat candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului ACUM, Andrei Năstase. În primul tur, candidatul stângii, Ion Ceban, a avut 40,16%, în timp ce pro-europeanul de dreapta Andrei Năstase a obţinut 31,09% din voturi

Reprezentanţii CEC susţin că pe parcursul alegerilor locale au fost înregistrate 52 de incidente, aflate în anchetă la Inspectoratul General de Poliţie.

„Până la această oră am fost informaţi de organele de drept despre înregistrarea a 52 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea, 14 cazuri de agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare, şase despre afişajul electoral în zone neautorizate, zece cazuri de transportare a alegătorilor, şapte situaţii de bănuială de corupere a alegătorilor, trei cazuri de împiedicare a dreptului la vot şi 12 alte încălcări care pot influenţa procesul electoral”, a afirmat Cimil.

Cetăţenii din 384 de municipii, comune şi oraşe din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru desemnarea primarilor, în turul al doilea al alegerilor locale. Prezenţa la vot la ora 18:00 la nivel naţional era de aproximativ 36%, procent egal cu cel din primul tur.


Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocaţi din nou, duminică, la urne pentru al doilea tur al alegerilor generale, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chişinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiştilor Ion Ceban şi Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean), informează presa din Basarabia, citată de Agerpres.

Secţiile de vot s-au deschis la 7:00 şi se vor închide la 21:00. În buletinele de vot vor fi înscrişi primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie a.c.. Înscrierea pe buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza aceloraşi liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.

Lupta pentru Chișinău

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma ‘Dreptate şi Adevăr’ (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.

Totodată, la 20 octombrie au fost aleşi 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obţinut democraţii, 191, fiind urmaţi de socialişti care au câştigat 124 de primării. Blocul ACUM a obţinut 82 de funcţii de primar.

Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chişinău, care va fi realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanţă Poliexpert, la ieşirea din cele 67 de secţii de votare de pe raza municipiului Chişinău.

Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eşec pentru că, potrivit experţilor, a prezentat date total diferite faţă de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau faţă de alte sondaje anterioare. Pentru exit-poll-ul de duminică, Comisia electorală a acreditat 164 de persoane şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului care va intervieva alegătorii la ieşirea de la urne.