Cine va face parte din noua celulă de criză a lui Obama

Celula de criză de la Casa Albă va avea în curând o nouă componenţă după aşteptata retragere, pe lângă alţi consilieri, a secretarului Apărării, Robert Gates, şi a şefului Statului Major Interarme al armatei americane, Mike Mullen. Locurile vacante ar putea fi ocupate de actualul şef al CIA, Leon Panetta, şi de fostul secretar de Stat, Colin Powell, scrie cotidianul New York Times.

Botezată de presă drept "echipa rivalilor", din cauza poziţiilor divergente adesea formulate de membrii actualei celule de criză, structura eterogenă va face loc "grupului de consens", denumire dată tot de media americană, graţie opiniilor apropiate pe care viitorii consilieri le-au avut până acum în diferite probleme de politică internă sau externă.

Din "grupul de consens" se pare că vor face parte Leon Panetta, considerat drept favorit pentru a-i succede lui Gates la cârma Pentagonului şi care i-ar putea ceda şefia CIA generalului David Petraues, comandantul operaţiunilor din Afganistan, Colin Powell, Ray Mabus, actualul secretar al marinei şi un alt nume vehiculat ca succesor al lui Gates, Hohn Hamre, fost adjunct al secretarului Apărării în timpul administraţiei Clinton, senatorul democrat de Rhode Island Jack Reed şi generalul James E. Cartwright, adjunctul lui Mike Mullen şi unul dintre strategii militari preferaţi de preşedintele Obama.

Analiştii americani sunt de părere că eliminarea din celula de criză a oficialilor cu opinii divergente şi crearea unui grup mult mai compact semnalează dorinţa preşedintelui de a schimba dinamica acestui consiliu, care adoptă unele din cele mai importante decizii la Washington, în contextul situaţiei din Irak şi Afganistan şi a revoltelor care frământă lumea arabă.

Gates şi Mullen, ambii numiţi în funcţie de predecesorul lui Obama la Casa Albă, George W. Bush, se vor retrage în cursul acestei veri, urmaţi de adjunctul secretarului de Stat, James B. Steinberg, consilierul care supraveghea îndeaproape ascensiunea economică şi militară a Chinei.

De departe, cea mai grea pierdere pentru administraţia Obama este retragerea lui Robert Gates. "Gates a jucat un rol unic. Va fi foarte dificil să fie înlocuit, nu doar pentru experienţa sa militară, ci şi pentru abordarea sa echilibrată pe care o aducea dezbaterilor pe teme de politică externă şi pentru faptul că a lucrat cot la cot cu Hillary Clinton", a comentat Brent Scowcroft, fost consilier pe probleme de securitate naţională în timpul administraţiei George Bush Sr. Retragerea din Afganistan, botezul de foc

Primul test al noii celule de criză va fi retragerea trupelor americane de pe frontul afgan, programată să înceapă în această vară. Succesorii lui Gates şi Mullen vor trebui să gestioneze şi reacţia corpului de ofiţeri din armata americană care doresc o retragere mult încetinită faţă de planurile Casei Albe.

Hillary Clinton, cea care a promovat intervenţia militară din Libia, va trebui să îşi caute noi aliaţi în noul grup de lucru, asta pentru că, pe lângă plecarea lui Gates, a rămas şi fără sprijinul lui Richard Holbrooke, fostul emisar pentru Afganistan care a decedat în decembrie. Experţii se aşteaptă ca influenţa sa să crească în cadrul celulei de criză. Clinton şi-a anunţat retragerea odată cu încheierea primului mandat al lui Barack Obama.

Cât priveşte succesorul lui Mullen, cărţile nu sunt încă făcute. Favorit este generalul Cartwright, care este susţinut şi de Thomas Donilon, noul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Obama. Expertiza lui Cartwright în domenii precum războiul cibernetic şi dezvoltarea de scuturi antirachetă este, de asemenea, pe placul preşedintelui. Contracandidaţii lui Cartwright sunt amiralul James Stavridis, generalii Martin Dempsey, Ray Odierno şi Norton Schwartz.