Cine sunt rebelii pro-ruşi şi liderii care controlează zona din estul Ucrainei în care s-a prăbuşit avionul malaezian

Cine sunt rebelii pro-ruşi şi liderii care controlează zona din estul Ucrainei în care s-a prăbuşit avionul malaezian

De la prăbuşirea avionului Boeing 777, aparţinând companiei aeriene Malaysian Airlines, întrebările privind rebelii pro-ruşi care controlează estul Ucrainei au început să se înmulţească. Indicaţi drept principalii vinovaţi pentru prăbuşirea aeronavei MH17, atât de către oficialii americani, cât şi de către cei din Europa, rebelii pro-ruşi neagă orice implicare în tragedia aviatică şi arată cu degetul către foreţele armate din Ucraina.

CNN dedică un articol amplu rebelilor, a celor care îi conduc şi a implicării pe care aceştia au avut-o în prăbuşirea avionului Boeing 777.

Rebelii sunt militanţi pro-ruşi, concentraţi în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, având drept principal centru de comandă regiunea Doneţk. De asemenea, zona în care s-a prăbuşit aeronava Boeing 777, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 298 de persoane, se află tot sub controlul rebelilor.

Aceştia au început să iasă la suprafaţa în luna februarie a acestui an, prima oară în Peninsula Crimeea, înainte ca aceasta să fie anexată Rusiei şi în perioada în care preşedintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere. Curând, aceştia au început să se înmulţească şi să îşi facă apariţia în estul Ucrainei, zonă în care locuitorii se consideră mai apropiaţi de Rusia, decât de Ucraina.

Cine sunt liderii?

În Lugansk şi Kiev, liderii acestor rebeli au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale şi s-au declarat liderii republicilor autonome Lugansk şi Doneţk. Ulterior, în luna mai, două referendumuri au fost organizate, pentru a se cere separarea celor două regiuni de Ucraina.

În republica autonomă autoproclamată Doneţk, s-a autointitulat prim-ministru Alexander Borodai, un cetăţean rus, suspectat că ar fi ofiţer al serviciilor secrete ruse. În calitatea sa de lider al rebelilor din Doneţk, Borodai este cel care a discutat cu premierul malaezian Najib Razak, pentru a preda cutiile negre ale aeronavei doborâte.

Un alt lideri proeminent din această regiune este Igor Strelkov, cel care s-a autoproclamat ministru al Apărării în republica autonomă Doneţk. Strelkov a fost comandant militar în regiunea Sloviansk, până când forţele armate din Ucraina au preluat din nou controlul asupra acelei regiuni.

Au doborât sau nu rebelii avionul malaezian?

Deşi toată lumea arată cu degetul către ei, rebelii pro-ruşii neagă orice implicare în prăbuşirea avionului Boeing 777. Aceştia s-au apărat spunând că ei nu deţin echipamentul necesar doborârii unui avion, în timp ce Borodai a declarat că orice dovadă împotriva rebelilor, în această chestiune, este falsă.

Cu toate acestea, altă două avioane, de această dată militare, au fost doborâte de rebelii pro-ruşi, după prăbuşirea avionului civil. În acest context, oficialii ucrainieni şi cei americani sunt de părere că, pentru a opera un echipament de tipul celui folosit pentru doborârea avioanelor, expertiza rusească nu ar fi avut cum să lipsească. Toate acestea indică faptul că rebelii pro-ruşi, şi nu altcineva, sunt principalii responsabili pentru prăbuşirea avionului aparţinând companiei aeriene Malaysian Airlines.

Ce fel de echipamente deţin rebelii pro-ruşi?

În analiză făcută de CNN, se arată că avioanele militare prăbuşite la câteva zile după MH17 zburau la o altitudine joasă, ceea ce înseamnă că pentru doborârea lor ar fi fost nevoie de nişte lansatoare de rachete de umăr. Alta este situaţia în cazul avionului malaezian, care a fost doborât cu un sistem de rachete sol-aer BUK. 

Un expert în armamentul utilizat în trecut de sovietic a declarat că sistemul de rachete sol-aer BUK se află atât în inventariul Ucrainei, cât şi în cel al Rusiei, însă nu este clar dacă cel folosit pentru a doborî aeronava a fost procurat de rebeli din Ucraina sau a fost furnizat de Rusia.

Oficialii ruşi neagă orice implicare în doborârea avionului, susţinând că nu au furnizat nici armament, nici suport logistic rebelilor pro-ruşi. De altfel, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că vrea să vadă o investigaţie obiectivă, deschisă şi independentă, adăugând faptul că Ucraina ar trebui să preia iniţiativa, având în vedere faptul că tragedia s-a petrecut pe teritoriul ei.