Cine sunt parlamentarii care vor controla SRI

Cine sunt parlamentarii care vor controla SRI

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu (51 de ani), interceptat de SRI într-un dosar de corupţie, va conduce Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru controlul Serviciului Român de Informaţii

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE deţine cinci din cei nouă membri ai comisiei SRI: Adrian Ţuţuianu, Doina Federovici, Radu Băbuş şi Gabriel Nasra de la PSD, Marian Cupşa (ALDE), Verestoy Attila (UDMR), Cezar Preda şi Ioan Chirteş de la PNL şi Manuel Costescu (USR).

PMP reclamă un abuz

Singurul partid parlamentar care nu a primit un loc în comisia de control a SRI este PMP. Aleşii partidului au protestat prin părăsirea şedinţei de plen şi au acuzat un “abuz” la adresa lor. PMP a spus că este pentru prima oară în ultimii 27 de ani când un partid parlamentar nu are reprezentant în comisiile de control ale serviciilor de informaţii.Jurist de profesie, Adrian Ţuţuianu este licenţiat în Drept economic şi administrativ la Universitatea din Bucureşti. El deţine din 2006 şi titlul de Doctor în Drept Comercial, la aceeaşi facultate. A mai urmat un master în Managementul afacerilor europene, precum şi Colegiul Naţional de Apărare. Primul său job a fost la Prefectura Dâmboviţa (1990-1995), după care intră în afaceri şi în 1999 îşi deschide un birou de avocatură. În 2004 ajunge consilier judeţean în Dâmboviţa, în 2008 devine senator, iar în 2012 este ales preşedinte al CJ Dâmboviţa. Ţuțuianu a fost în atenția DNA în 2012- 2013, fiind suspectat de trafic de influenţă în campania pentru alegerile locale din 2012. El a primit neînceperea urmăririi penale (NUP). Ţuţuianu a relatat aseară că a avut telefonul ascultat de SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandal la SIE

Comisia parlamentară comună de control a SIE a generat ieri un amplu scandal în Parlament, votul privind componenţa acesteia fiind amânat. PSD a încercat să-şi impună şi la această comisie preşedintele, însă liberalii au spus că există o negociere potrivit căreia PNL trebuie să primească şefia comisiei SIE. În plus, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ia în calcul să intre în comisia SIE, însă PSD se împotriveşte, au relatat surse social-democrate pentru EVZ.

O singură femeie

Liderul PSD Botoșani, Doina Federovici (42 ani), a obținut, la alegerile parlamentare, al doilea mandat de senator. Ea a mai ocupat în PSD funcția de președinte al Organizației de Tineret și al celei de Femei. Federovici este licențiată în Drept și are, potrivit declarației de avere un teren de 34.000 mp, o casă în Coșula, ambele moștenite. Are și credite la bănci de 64.000 lei. Federovici a mai fost vicepreședinte al CJ Botoșani în 2012.

A fost șef la Tineret

Deputatul PSD Radu Babuș (38 ani) este fostul director al Regiei Domeniului Public Constanța. Babuș a aboslvit Facultatea de Drept, are un master în management politic și un altul în Drept social european. A fost șeful organizației de Tineret a PSD Constanța. El a fost urmărit penal în 2014, alături de Radu Mazăre, întrun dosar privind vânzarea la un preț subevaluat a unui teren din apropierea Cazinoului din stațiunea Mamaia, dar nu s-au găsit probe împotriva lui.

Un antropolog

Horia Nasra (31 ani) este la primul mandat de parlamentar. Înainte de a fi ales deputat PSD, Nasra a obținut la alegerile locale din vară un mandat de consilier local. Ateu declarat și absolvent al Facultății de Istorie și Antropologie, Nasra nu deține proprietăți imobiliare sau alte bunuri, conform declarației sale de avere. În 2015 a avut venituri de la Biroul Parlamentar al Aureliei Cristea și a mai încasat un salariu de pe un proiect european, derulat de AJOFM Cluj.

Un inginer silvic

Senatorul liberal Ioan Chirteș (44 ani) este la al doilea mandat de parlamentar, el fiind ales deputat în legislatura 2012-2016. De profesie inginer silvic, Chirteș a început ca director la Direcția Silvică Mureș, apoi a fost directorul Romsilva în perioada 2005-2008. Ulterior a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, funcție pe care a avut-o până în 2012, apoi a revenit în fruntea Romsilva, funcție pe care o deține și în prezent, conform CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților.

Preda a prins iar un loc

Deputatul PNL Cezar Preda (57 ani) a obținut al patrulea mandat de parlamentar la alegerile din iarnă, dar nu în Buzău, ca în primele trei mandate, ci în Dâmbovița. În legislatura trecută, Preda a fost membru al Comisiei SRI, iar între 2009 -2012 a fost șef al acestei Comisii. Preda a devenit membru PD în 1999. A fost președinte al PDL Buzău, vicepreședinte al PDL la nivel național, iar în prezent este președinte interimar al PNL Dâmbovița și vicepreședinte PNL la nivel național.

Eternul Attila Verestóy

Senatorul UDMR Attila Verestóy – propus pentru funcția de secretar al comisiei SRI – s-a regăsit în toate legislaturile, din 1990 și până în prezent, fiind un obișnuit al comisiilor parlamentare comune pentru controlul SRI și SIE. Controversatul afacerist este unul dintre cei mai bogați aleși din România, fiind supranumit „drujba lui Dumnezeu”, datorită numeroaselor business-uri de succes desfășurate pe piața lemnului. El este unul dintre cei mai importanți sponsori ai UDMR

Prieten cu Tăriceanu

Deputatul ALDE Marian Gheorghe Cucșa – propus pentru funcția de vicepreședinte al comisiei SRI – are 30 de ani, este la primul mandat în Parlament și este apropiat de Călin Popescu Tăriceanu. El a studiat la Universitatea de Vest din Timișoara. Până de curând, Marian Gheorghe Cucșa a fost managerul unei firme din Timișoara. El i-a luat apărarea liderului ALDE, spunând că vrea o lege care să protejeze oficial demnitarii de statul la coadă.

USR mută cu un fost secretar de stat

Sibianul Manuel Costescu – propus de USR în componența comisiei SRI – a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în timpul guvernării Cioloș. Costescu a demisionat și a deschis lista pentru Diaspora a candidaților USR la Camera Deputaților. Facem precizarea că Manuel Costescu a studiat economie și matematică, după care administrație publică și administrarea afacerilor la Harvard și MIT.