CINE sunt oamenii care conduc lumea?

CINE sunt oamenii care conduc lumea?

Europa Centrală şi de Est are cei mai tineri manageri de corporații (53 de ani in medie), Asia pe cei mai în vârstă (62 de ani), iar America de Nord are cele mai multe femei în consiliile de administrație, se arată într-un studiu despre top managementul din marile corporații mondiale, derulat de compania de executive search Alexander Hughes.

Alexander Hughes a analizat componenţa consiliilor de administrație ale marilor companii la nivel internațional, prin prisma unor puncte esenţiale: gen, vârstă, expatriere, nivel de educaţie, mobilitate internă şi durata serviciului. Studiul a cuprins peste 9.600 de persoane cu funcţii de conducere din companii din Europa Centrală şi de Est, Europa de Vest, precum şi din America de Nord şi Asia/Pacific.

Au fost analizate 8 sectoare diferite de activitate : energie, utilităţi şi servicii ; industrie;  tehnologie, media, telecom; imobiliare, construcţii, infrastructură, inginerie;  servicii financiare;  piaţa de consum;  bio-ştiinţe;  servicii profesionale.

Executivii şi managerii de top din marile companii au, în marea majoritate, nivele superioare de educație în management general sau în domenii tehnice, în special managerii și excutivii din domenii precum bio-ştiinţe, servicii financiare şi industrie. 

«Bio-ştiinţele sunt categoria cu cea mai înaltă  educație, 46% dintre executivi având studii post-universitare, ceea ce este, probabil, explicabil prin orientarea către activități de cercetare, care atrag mulţi absolvenţi de doctorat. De asemenea, domeniul  serviciilor financiare are unele din cele mai inalte standarde educaționale pentru directori de board și executivi, 42% având studii post-universitare.», a afirmat Dana Noujeim, manager general al Alexander Hughes România.

Factorul educaţie va continua să fie un criteriu necesar de selecţie pentru generaţiile viitoare de lideri, estimează experții Alexander Hughes.

Câți ani stau la conducere executivii companiilor

Executivii de top din consiliile de administratie ale marilor companii asigură mandate care variază ca medie  între 18 ani (Grecia), 16 ani (Germania, SUA) şi  doar 5 ani (Rusia, Danemarca). 

"Experiența într-un consiliu de administrație este un activ valoros pentru companii, dar la fel este şi entuziasmul liderilor noi. Executivii experimentați, care au traversat mai multe cicluri de business, au o perspectivă complexă, care le permite să ofere îndrumare şi leadership companiilor în perioade dificile. La rândul lor, liderii  nou-numiți în consilii, în ascensiune a carierei, pot pune sub semnul întrebării  «gândirea de grup» și, prin urmare, contribuie la transformarea metodelor de lucru în companiile lor».

Femei versus bărbaţi : diversitatea de gen este în creștere

Tendinţa generală în mediul de afaceri este de diminuare a diferenţelor de gen pentru manageri și executivi de top, deşi balanţa se înclină în continuare semnificativ în favoarea bărbaţilor. Cea mai mare pondere a femeilor cu funcţii de top se regăseşte în America de Nord, unde acestea ocupă 20% din totalul general. În Europa de Vest, 17% dintre membrii consiliilor de management sunt femei, comparativ cu Europa Centrală şi de Est, unde totalul acestora este cu 7% mai scăzut.

Dacă în Franţa procentul femeilor depăşeşte media pe regiune, 20% dintre directori fiind femei, în Cehia lucrurile stau cu totul altfel - doar 8% dintre managerii de top sunt femei.

Industria bunurilor de consum angajează pe plan internaţional cele mai multe femei în posturi de conducere (20%),  urmată de sectorul bio-ştiinţelor, unde 18% din membrii board-urilor sunt femei. Cel mai mic procent de reprezentare a femeilor în posturi de conducere este întâlnit în servicii profesionale şi industrie: 13%, respectiv 12%.

Ne puteți urmări și pe Google News