Leii din Rojava sunt un grup de luptători străini, veniți voluntar din toate colțurile lumii (inclusiv Statele Unite, Canada, Europa, țările arabe) pentru a lupta cu ISIS.
Jordan Matson este de loc din Winsconsin, are 28 de ani și a fost militar în US Army. A venit în Kurdistan și apoi a trecut granița în Siria, alăturându-se forțelor kurde în septembrie 2014. „Nu mă întorc acasă până când lupta nu se termină”. Ca dovadă, după eliberarea localității de frontieră Kobani, Matson a plecat la Sinjar și continuă să ucidă teroriști.
Este creștin și nu o ascunde. Pe vesta sa antiglonț scrie: „Christ is Lord”. Crede că ISIS este cel mai mare rău din istoria omenirii. El le spune reporterilor:
„Am văzut că guvernul meu nu făcea nimic să ajute această țară, mai ales pe poporul kurd care a fost aliatul nostru vreme de zece ani și ne-a ajutat, așa că am decis că trebuie să fac ceva.”
Probabil că Jordan Matson a fost primul străin care s-a alăturat forțelor kurde, acum însă Leii din Rojava se numără cu zecile, scrie MadWorldNews.
Nu întotdeauna șansa este de partea lor. Unii dintre ei sunt răniți, și cel puțin un „leu” a murit. Un voluntar olandez se află acum la spital, rănit. Un american este și el grav rănit (numele nu le sunt făcute publice din motive de securitate). Matson însuși a fost rănit acum câteva luni. Dar rănile nu îi fac să dea înapoi. Toți cei care au putut, s-au întors pe câmpul de luptă.
Deviza „Leilor din Rojava” este:
„Mai bine trăiești o zi ca un leu decât mii de zile ca o oaie.”
Anul trecut în Octombrie, „Leii” și-au făcut anunțată prezența pe Facebook. Toate mesajele (inclusiv statutul) sunt în engleză, pentru a fi înțelese de cât mai multă lume.
Matson a decis să se alăture forțelor kurde, creând „Leii din Rojava” atunci când a văzut la televizor că orașul Mosul a căzut în mâinile teroriștilor.
Însă nu toți „Leii” au avut tangență cu pregătirea militară. Și nu sunt toți tineri. Americanul Dean Parker are 49 de ani și este bunic, deși ducea o viață paradisiacă, fiind profesor de surfing în Costa Rica, a lăsat totul și a venit pe frontul din Siria. S-a decis atunci când a văzut a văzut la TV imagini cu yazidi luați prizonieri de ISIS pe Muntele Sinjar, lângă Kobani:
„Am simțit cum mi se face brusc rău și plângeam necontrolat. Asta nu mi se mai întâmplase niciodată. Așa m-am decis.”
Sunt și Leoaice pe frontul împotriva ISIS. Daily Mail le numește pe Gill Rosenberg din Canada și pe Joanna Palani din Danemarca. Sau pe Silhan Oczelik, o britanică de 17 ani cu origini kurde, care a fugit de acasă pentru a se alătura rezistenței contra ISIS.
Căpitanul kurd Azad Hussein spune că oricine vrea să dea o mână de ajutor și să lupte alături de ei este bine venit. Nu însă din orice motiv:
„Respingem cererile celor care vor să ni se alăture doar pentru că sunt dezamăgiți de viața pe care o duc și sunt dornici de aventură.”