Ucraina are, de săptămâna aceasta, un guvern prooccidental ce include o americancă, un georgian şi un lituanian în posturi cheie, desemnați în baza unei legi speciale menite să ajute ţara să iasă dintr-o gravă criză economică şi să facă faţă sângerosului conflict armat din Est.
“Trebuie să integrăm în guvernul nostru cele mai bune competenţe internaţionale”, a declarat preşedintele Petro Poroşenko, cel care a și propus numirea celor trei miniștri, toți născuți în afara țării.
Toți cei trei au fost naturalizați cu doar trei ore înainte de votul din Parlamentul de la Kiev. Pentru a putea accede în executivul ucrainean, cei trei au fost nevoiți să renunțe la cetățenia lor, pentru a se conforma Constituției Ucrainei.
Natalie Jaresko, o americancă de origine ucraineană care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA şi pentru un fond de investiţii ucrainean finanţat de Congresul american, a fost numită ministru de Finanţe. Ea a locuit în Ucraina timp de aproape două decenii după destrămarea URSS, ocupând posturi cheie la ambasada americană din Kiev. A fost apoi chiar în echipa de consilieri ai fostului președinte ucrainean Viktor Iușcenko. Absolventă a unui master la Universitatea Harvard, Jaresko și-a început propria afacere în domeniul financiar în 2004.
Lituanianul Aivaras Abromavicius, managerul unui fond de investiţii suedez care a investit peste 100 de milioane de euro în economia ucraineană, a devenit ministru al Economiei. El este căsătorit cu o ucraineancă și locuiește la Kiev din 2008. Abromavicius a avertizat că va lua măsuri radicale pentru a revitaliza economia ucraineană și să o aducă la un nivel consistent de dezvoltare.
Georgianul Alexander Kvitashvili, fost ministru al sănătăţii în Georgia, va conduce Ministerul Sănătăţii de la Kiev. El a ocupat funcția similară în guvernul de la Tbilisi în perioada 2008-2010. În anii ’90, Kvitashvili a făcut practică la un spital din Atlanta, SUA, după care a revenit în Georgia pentru a lucra la un program al Națiunilor Unite.
Săptămâna trecută, preşedintele a propus deja ca un străin să fie numit în funcţia de şef al noului birou de luptă împotriva corupţiei, o boală endemică în această fostă republică sovietică, estimând că un străin ar avea un avantaj considerabil: “lipsa de legături cu elita politică ucraineană”, aminteşte AFP.
Guvernul ucrainean va fi condus de Arseni Iaţeniuk, în vârstă de 40 de ani, care a deţinut postul de premier începând din februarie 2014.