Evenimentul Zilei > Actualitate > Patru adolescenți sunt suspectați de profanarea statuii lui Mihai Viteazul. Cum au plănuit acțiunea
Patru adolescenți sunt suspectați de profanarea statuii lui Mihai Viteazul. Cum au plănuit acțiunea

Patru adolescenți sunt suspectați de profanarea statuii lui Mihai Viteazul. Cum au plănuit acțiunea

Autoritățile din Covasna suspectează patru minori de profanarea statuii lui Mihai Viteazul, din Sfântu Gheorghe, pe fondul sărbătoririi Trianonului, pe 4 iunie. Doi dintre adolescenții de 16 și 17 ani au scris pe soclul statuii "TRIANON 1920", iar alți doi au stat de pază în timp ce monumentul era vandalizat.
Autoritățile din județul Covasna au transmis noi informații cu privire la profanarea statuii lui Mihai Viteazul, primul întregitor de țară. Inspectorul Județean de Poliție Covasna a transmis că patru adolescenți sunt suspectați de vandalizarea și distrugerea statuii simbolului uniunii naționale.
Adolescenții aveau vârste cuprinse între 16 și 17 ani. Doi dintre ei au scris pe soclul statuii „TRIANON 1920”, iar alți doi adolescenți stăteau de pază, pentru a-i scăpa de eventuale probleme pe cei doi minori. Toți patru adolescenți maghiari se află în atenția oamenilor legii.

Statuia lui Mihai Viteazul a fost profanată

Aproximativ 200 de cetățeni au sărbătorit împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a condus la unirea Transilvaniei cu România. Printre altele, liderii maghiari au transmis, în acest context, că ziua de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai mari ”tragedii” din istoria poporului maghiar.

Și localnicii români au luat parte la eveniment, unde au fluturat drapele tricolore și au interpretat cântece patriotice. „Lăsaţi frustrările deoparte, Trianon este dreptate”, au transmis românii.

Statuia domnitorului Mihai Viteazul, simbol al unității naționale, din Sfântu Gheorghe, a fost profanată pe fondul sărbătoririi Zilei Tratatului de la Trianon, prin care Ardealul a revenit României.

La picioarele domnitorului a fost scris următorul mesaj: „Trianon 1920”. De asemenea, a mai fost reprodus și drapelul Ungariei, sub dominația căreia se afla Transilvania înainte de Tratatul de la Trianon.

Patru minori, suspectați de vandalizarea statuii

„În urma unor activităţi investigative, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigaţii Criminale au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, bănuiţi de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, iar doi dintre aceştia ar fi vopsit şi inscripţionat părţi ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalţi doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinşi. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere” , au precizat reprezentanţii IJP Covasna.

Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de Antal Árpád András, a transmis că profanarea statuii lui Mihai Viteazul a fost o „acţiune provocatoare”. Prefectura Covasna, reprezentată de Raduly Istvan, a condamnat profanarea statuii și a subliniat că „este un act reprobabil, care nu îşi are locul în Sfântu Gheorghe şi nici în judeţul Covasna”.

Primarul din Sfântu Gheorghe a informat că monumentul a fost curăţat de angajaţii societăţii de salubritate.