Cine schimbă miniștrii?

Cine schimbă miniștrii?

Cine îi schimbă pe miniștrii Guvernului Cîțu? Aceasta este întrebarea generată de o dispută recentă. Și iată și răspunsul: pe miniștrii Guvernului Cîțu îi schimbă chiar Cîțu. Nimeni altcineva. Cel puțin sub aspect constituțional. Și formal. Chiar dacă Executivul este unul de coaliție. Răspunsul îi acoperă pe toți membrii Cabinetului. Indiferent din ce partid fac ei parte. Cîțu, dacă vrea, îi poate schimba și pe miniștrii PNL.

Zilele trecute, Florin Cîțu a făcut o afirmație privind posibilitatea de a opera remanieri. Iar Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România, a sărit ca ars. Și i-a dat viguros peste degete. Contrazicându-l. Și atrăgându-i ateniția premierului că nu poate să treacă peste înțelegerile din Coaliție. Ba poate!

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a reacționat violent

Și, deloc întâmplător, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a reacționat violent. Pe sistemul bilă-mandă-bilă. Adică nu i-a spus-o direct, de la obraz lui Barna. Ci pe ocolite. De aici și atacul său frontal împotriva lui Vlad Voiculescu. Pentru povestea cu ochelarii. Pentru aroganța pe care a dovedit-o, însoțită de dispreț față de ceilalți, că așa e aroganța, se însoțește cu disprețul, în episodul cu căderea ochelarilor săi pe mocheta din Parlament.

Gesturile mici trădează carențe mari de caracter, a remarcat pe bună dreptate Rareș Bogdan. După care s-a dat puțin pe gheață. A mai lipit și afirmația că unul ca el sau unul ca Florin Cîțu sau președintele Klaus Iohannis nu ar face niciodată un gest de o asemenea aroganță. Aici s-a înșelat. Sau a încercat să ne înșele pe noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rareș Bogdan a uitat sau a crezut că am uitat noi aroganța de care a dat dovadă Klaus Iohannis de pildă la Paris, într-o vizită oficială, când și-a azvârlit paltonul pe capota limuzinei oficiale. Pentru a le atrage atenția lucrătorilor de la SPP, tratați de Iohannis ca niște simpli slugoi sau valeți, cum vreți, că nu l-au servit cu suficientă promtitudine. Cum sunt ochelarii, așa e și paltonul. Să trecem însă peste această paranteză necesară, pentru amendarea imprecauției comise de Rareș Bogdan. Să revenim la subiect. Pe strada principală.

Rareș Bogdan a semnalat că este gata să intre în război

Rareș Bogdan a semnalat că este gata să intre în război la rupere pentru a-l apăra pe Cîțu atunci când acesta, la rândul său, este contrat de USR. Dar ce să mă fac? Iar deschid o paranteză. Nu cred că Rareș Bogdan a făcut pasiune pentru Florin Cîțu, pe care, în paranteză fie spus, l-a promovat la greu la „Jocuri de putere”, emisiunea pe care a condus-o ani de zile la Realitatea TV, devenită Plus.

Poate că între cei doi s-a creat o legătură. Dar eu nu cred că este chiar atât de strânsă cât pare. În schimb, am convingerea că „reformiștii” din PNL, în frunte cu Rareș Bogdan, încearcă din răsputeri să-l umfle pe Florin Cîțu, îndopându-l cu spanac, cum era îndopat pe vremurile noaștre Popeye Marinarul în desenele animate, pentru ca acesta să se poată răfui în interiorul partidului cu Ludovic Orban și să-l contracandideze la alegerile pentru noul președinte. Sau poate doar să-l frăgezească, pregătind terenul pentru altul. Și am închis și această a doua paranteză.

Cu o primă precizare. Rareș Bogdan, în ieșirea sa politică, a fost pe cât de dur, pe atât de tranșant. Demonstrând că este gata să sară la beregata lui Dan Barna, în ipoteza în care acesta i se va opune lui Cîțu, în momentul în care Cîțu îl va remania pe Vlad Voiculescu. Iar a doua observație este că, legal vorbind și Rareș Bogdan și oricine altcineva, inclusiv eu, care am toate motivele să afirm că Florin Cîțu este un prim-ministru și mai slab decât a fost ca ministru de Finanțe, suntem îndreptățiți să acționăm astfel.

Echipa guvernamentală

Echipa guvernamentală este alcătuită, conform Constituției României, de primul-ministru desemnat, care s-a prezentat cu lista Cabinetului în fața președintelui. Nu este mai puțin adevărat că, urmare a conjuncturii politice, ne-am trezit cu un premier paralel, mai puternic decât premierul oficial, chiar în persoana lui Klaus Iohannis. Și că, de fapt, acesta i-a vârât pe gât lui Cîțu în mod direct câțiva miniștri, cum sunt Bogdan Aurescu sau Nicolae Ciucă. Și poate, indirect, au existat și nume șoptite la urechea președintelui de ceilalți doi lideri de partide. Constituțional, președintele are dreptul, în anumite condiții, să refuze nominalizarea unuia sau altuia dintre miniștri. Nu a făcut-o. Iar Guvernul Cîțu a ieșit așa cum a ieșit.

Doar Cîțu poate arunca peste bord un ministru

Dar numai cine constituțional face, constituțional desface. Deci formal, strict legal și strict principial, doar Cîțu poate arunca peste bord un ministru pe care-l socotește neperformant. Iar președintele trebuie să se conformeze. La fel, șefii celor trei partide din coaliție. Cum spuneam, inclusiv Ludovic Orban. Și acestuia, printr-o remaniere, îi poate fi arătată pisica. Dar ce pârghii au în această situație respectivii șefi de partide?

Șefii partidelor componente ale coaliției pot firește reacționa. Dacă acceptă remanierea, vor nominaliza pentru portofoliile respective alte persoane. Iar Cîțu acceptă sau nu. Dacă în schimb nu le convine remanierea, pot părăsi coaliția. Și lăsa PNL în minoritate. În România, începând din decembrie 1989, au existat la Palatul Victoriei cinci coaliții. Una singură a rezistat, sub administrația Emil Constantinescu. Celelalte patru s-au rupt în intervalul ciclului de patru ani. Astfel încât puterea a trebuit să se reconfigureze. Asta se poate întâmpla și acum. Dacă și numai dacă Dan Barna nu a înțeles cum se cuvine semnificația reacției promte a lui Rareș Bogdan, care, deloc întâmplător, i-a sărit acestuia la beregată. Parcă văd că vom avea un Guvern minoritar. Sau, cine știe, un Guvern tot majoritar, alcătuit dintr-un număr suficent de mare de parlamentari racolați de PNL.