Cine poate folosi medicamentul aprobat de Bruxelles pentru tratarea infecției cu COVID-19
- Lucian Ionescu
- 18 iunie 2020, 23:06
Comisia Europeană a aprobat folosirea unui medicament pentru tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.
Potrivit CE acest medicament care are substanța activă clorhidrat de raloxifen se poate folosi pentru tratarea pacienților cu simptome ușoare sau asimptomatici.
Acest medicament ar putea stopa evoluția bolii, spun specialiștii în domeniu.
Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), susțin că raloxifen este utilizat, în prezent, pentru „tratarea şi prevenirea osteoporozei la femeile în postmenopauză” și „reduce riscul de fracturi vertebrale la femeile cu osteoporoză în postmenopauză”.
Contraindicațiile acestui medicament sunt multiple și foarte periculoase.
Este interzis în cazul în care persoana a fost tratată de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor, la nivelul plămânilor sau la nivelul ochilor, dacă pacientul este alergic la raloxifen, persoanelor care plănuiesc să aibă o sarcină, să rămână gravide, medicamentul poate dăuna copilului, de asemenea, este interzis celor care au o boală de ficat, insuficiență renală severă sau cancer uterin.
În ceea ce privește reacțiile adverse, pot apărea bufeuri, sindrom gripal, greață vărsături, durere abdominală, dureri de cap, umflare ale mâinilor și picioarelor, erupții pe piele, risc crescut de cheaguri de sânge, cheag de sânge într-o arteră (AVC, risc de deces în urma AVC) și lista continuă.
„Un consorțiu finanțat de UE a anunțat astăzi, 18 iunie, că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții COVID-19 cu simptome ușoare sau asimptomatici. Consorțiul utilizează o platformă de supercalcul susținută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus. Acesta este unul dintre numeroasele exemple ale modului în care programul de cercetare și inovare al UE intitulat Orizont 2020 reunește cei mai buni cercetători europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii și infrastructuri de cercetare pentru a contribui la învingerea virusului”, se arată în comunicatul CE.
Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziție în cantități mari și la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecție, se mai arată în comunicatul CE, potrivit dcnews.ro