Evenimentul Zilei > Actualitate > CINE MERITĂ SĂ CONDUCĂ PDL. Topul organizaţiilor judeţene cu cele mai mari procente la locale
CINE MERITĂ SĂ CONDUCĂ PDL. Topul organizaţiilor judeţene cu cele mai mari procente la locale

CINE MERITĂ SĂ CONDUCĂ PDL. Topul organizaţiilor judeţene cu cele mai mari procente la locale

PDL ar putea fi condus, până la alegerile parlamentare din toamnă, de unul dintre preşedinţii de organizaţii judeţene ale partidului, care au obţinut cele mai bune rezultate în alegerile locale. Acesta este, potrivit unor surse democrat-liberale citate de EVZ, unul din curentele de opinie din interiorul partidului, la care se raliază tot mai mulţi lideri importanţi.

Potrivit surselor citate, este foarte posibilă şi varianta instalării unei conduceri colegiale, formată din preşedinţii primelor 5 organizaţii judeţene, care au obţinut cele mai bune rezultate în alegeri.

„Evenimentul zilei” vă prezintă TOP 5 cele mai performante organizaţii judeţene ale PDL:

1. Alba40,61%– preşedinte Mircea Hava.
2. Mehedinti39,75%– preşedinte Mihai Stănişoară
3. Neamţ39, 28%– preşedinte Gheorghe Ştefan
4. Bistrita37,76%– preşedinte Ioan Oltean
5. Arad37, 55%– preşedinte Gheorghe Seculici

Dintre cei cinci lideri de organizaţii judeţene, Ioan Oltean (Bistriţa), nu are şanse să facă parte din viitoarea conducere a PDL. El este responsabil pentru scorul slab din alegerile locale, în calitatea sa de secretar general al PDL. Mai mult, omul lui Oltean a pierdut şi şefia Consiliului Judeţean Bistriţa. În aceste condiţii, Florin Popescu, preşedintele PDL Dâmbovita are mari şanse să fie cooptat în viitoarea conducere a PDL. Organizaţia sa se plasează pe locul 6, cu 35,23%.
O ecuaţie cu trei soluţii
Liderii PDL se întrunesc mâine în şedinţa Colegiului Director, pentru a decide care va fi viitorul partidului şi, mai ales, în mâinile cui va sta. Variantele luate în calcul sunt:

1. Interimat, asigurat cel mai probabil de Vasile Blaga. Acesta s-ar putea prelungi până după alegerile parlamentare, cu condiţia să se poată modifica statutul, astfel încât conducerea interimară să aibă dreptul de a valida listele de candidaţi la parlamentare.

2. Alegeri interne convocate imediat, într-o săptămână- două, iar partidul să fie condus de un comitet, care să fie practic responsabil de organizarea acestora.
Mai multe voci din PDL s-au pronunţat public în favoarea acestei variante, unul dintre susţinători fiind chiar preşedintele demisionar al PDL, Emil Boc.

3. Alegeri interne, dar mai spre toamnă, şi până atunci interimat. Această variantă ar permite PDL să ia pulsul evenimentelor: dacă USL scade sau nu în sondaje, cum va evolua PDL în ochii alegătorilor şi dacă Mihai Răzvan Ungureanu, care a anunţat că va iniţia o construcţie menită să coaguleze dreapta, va înregistra vreun succes cu aceasta.

Citiţi şi:

  • Stabilizarea PDL, o ecuaţie cu trei necunoscute
  • Unii lideri de filiale spun că l-ar vrea pe Blaga şef la PDL
  • VEZI ce sfat le-a dat Traian Băsescu pedeliştilor
  • Blaga: "Eu nu am spus că nu voi candida, nici că voi candida"
  • PDL iese din epoca Boc. Momentul-cheie: 10 minute la telefon cu Traian Băsescu