Europa a cerut Krelimului să afle cine l-a otrăvit pe Aleksei Navalnîi, germanii temându-se că asasinii ruși ar fi ajuns și la Berlin.
De luni, liderul opoziției ruse este în comă la Spitalul Charite din Berlin și este pentru prima oară când statele din UE vorbesc despre acest caz.
„Cei vinovați trebuie identificați și aduși în fața justiției“, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
„Poporul rus și comunitatea internațională cer fapte“, a adăugat și șeful relațiilor externe ale UE, Josep Bordell.
Navalnîi a fost intoxicat cu un gaz paralizant care blochează respirația, au confirmat cei de la Charite la începutul acestei zile, trăgând un semnal de alarmă.
Un ONG german l-a scos din Rusia pentru tratament după ce, la sfârșitul săptămâii trecute, el își pierduse cunoștința, iar autoritățile germane se tem pentru siguranța lui, deși acum se află în inima Europei.
„Întrucât este probabil să fie vorba despre o otrăvire, protecția e necesară”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, la o conferință de presă desfășurată luni.
Germanii au difuzat în mediile de socializare fotografii cu polițiști aflați în fața clinicii unde se află Navalnîi.
„Dacă va dori să-l omoare pe Navalnîi și la Berlin?”, se întreba și tabloidul Bild într-o dezbatere online, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.
Temerile legate de securitate au apărut după ce, recent, Germania a acuzat Rusia că, vara trecută, a ordonat asasinarea unui opozant într-un parc din Berlin.
Austria a arestat și ea doi ruși pentru implicarea lor într-un asasinat politic survenit la Viena, în luna iulie.
Iar Regatul Unit a acuzat Kremlinul că ar fi otrăvit un fost spion din Marea Britanie în 2018, existând de altfel o lungă listă de asasinate atât în Europa, cât și pe teritoriul Rusiei.
„E puțin cam suspect că tocmai Navalnîi, care s-a opus vehement statului rus, a căzut într-un asemenea mod”, a declarat luni, pentru ziarul The Guardian, Hamish de Bretton-Gordon, specialist britanic în armament chimic și biologic.
În ceea ce o privește, Rusia a încercat să eludeze constatările celor de la spitalul Charite. Kremlinul a păstrat tăcerea. Oficialii ruși din domeniul sănătății au afirmat că, în spitalul în care se afla înaintea plecării sale din țară, analizele lui Navalnîi nu demonstrau prezența unui agent paralizant, cunoscut sub numele de clorinesterază.
Igor Molhanov, un specialist din Ministerul rus al Sănătății, a adăugat că s-ar putea ca Germania să-l fi otrăvit în zborul spre Berlin.
Pentru unii experți în securitate, faptul că Rusia continuă să tot fie prinsă cu mâinile pătate de sânge în diverse tentative de asasinat este un semn al stângăciei sale.
Pentru alții, însă, este vorba de o tactică deliberată, menită să intimideze inamicii Kremlinului, guvernele occidentale și o mare parte din public.
Tot luni, Rusia a agitat și ea spiritele atunci când serviciile sale de securitate au afirmat în tabloidul rusesc Moscovskii Komsomoleț că l-au urmărit pe Navalnîi înainte ca el să devină brusc inconștient.
Supravegherea sa „nu a fost o surpriză” nici pentru Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi. „Totuși, o surprinză este faptul că (serviciile rusești) nu s-au temut să spună asta”, a declarat Iarmiș.
Tentativa de asasinat a coincis cu marele val de proteste prodemocratice din Belarus, un vecin al lui Putin, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora Navalnîi ar fi fost urmărit pentru a se împiedica eventuale proteste în Rusia.
Amploarea internațională a acestor evenimente va putea fi măsurată marți, când adjunctul secretarului american de stat, Stephen Biegun, va discuta la Moscova despre Belarus.
Pe agenda discuțiilor s-ar putea afla și eventuale sancțiuni impuse Rusiei din cauza lui Navalnîi. „Dacă Navalnîi a fost otrăvit, lucru acesta este foarte important pentru Statele Unite”, a declarat Biegun în ajunul plecării.
Sadism de stat?
Dar oricare ar fi geopolitica otrăvirii, cel care plătește este opozantul Navalnîi, în vârstă de 44 de ani.
„Poate părea caraghios, dar doare al dracului“, spunea Navalnîi în 2017, după ce un adversar i-a aruncat în față cu puternicul insecticid cunoscut sub denumirea „verde de Paris”.
„Te sperii când îți dai seama că nu mai poți respira“, scria Vladimir Kara-Murza, un critic al Kremlinului care a fost și el otrăvit, în ziarul american The Washington Post, referindu-se la propria sa experiență.
„Era primul lucru pe care l-am simțit de fiecare dată când simptomele otrăvirii începeau să apară... Pieptul îmi plesnea, toate mișcările normale ale corpului erau în funcțiune, dar simțeam că mă sufoc. Celelalte simptome – respirație accelerată, transpirație abundentă, vomă excesivă, pierderea cunoștinței - toate astea au venit mai târziu“, spunea Kara-Murza.
„În afara de sadism... metoda le oferă autorităților o modalitate plauzibilă de a nega“, a mai spus el.
„Navalnîi va supraviețui acestui atac otrăvitor, dar va rămâne slăbit timp de câteva luni“, a declarat, tot luni, Jaka Bizilij, șefa organizației neguvernamentale germane Cinema for Peace, care l-a scos pe Navalnîi din Rusia.
Sursa: Rador