Cine îl poate învinge pe Trump?

epa06704938 US President Donald J. Trump presents the Commander-in-Chief's Trophy to the U.S. Military Academy football team in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 01 May 2018. President Trump used the opportunity to push once again for a sixth military branch that he termed a 'space force.' EPA/JIM LO SCALZO

Întrucât alegerile primare ale Partidului Democrat se restrâng la Bernie Sanders și Joe Biden după Super Marţi, alegătorii încep să se întrebe care dintre cei doi ar fi mai curând în stare să-l învingă pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Răspunsul scurt este că amândoi au capacitatea de a-l depăși pe președinte, dar dinamica pentru a obține victoria ar fi diferită, în funcție de care dintre ei se va afla în cursă.

În primul rând, Donald Trump are o popularitate medie și aproape statică, oscilând puțin de la începutul mandatului său. Conform mediei sondajelor compilate de site-ul de statistici FiveThirtyEight, popularitatea președintelui se situa la 43,2%, iar nepopularitatea la 52,5% marți. Prin urmare, numărul alegătorilor care resping prestaţia liderului american îl depășește pe cel al susținătorilor cu nouă puncte procentuale. Cifra arată că el este departe de a fi imbatabil.

În al doilea rând, să ne uităm la cifrele confruntării directe dintre Biden și Trump și Bernie și Trump. Fostul vicepreședinte îl întrece pe președinte în toate sondajele naționale. Senatorul de Vermont, idem. Prin urmare, cei doi ar câștiga în faţa actualului preşedinte la votul popular. Întrucât există o variație în sondaje, le voi folosi pe cele ale YouGov/The Economist și ale Fox News. În primul, Biden îl învinge pe Trump cu 50% la 41%, iar Bernie îl învinge pe președinte cu 48%  la 42%. În cel de-al doilea, Biden îl învinge pe Trump cu 49% la 41%, iar Bernie îl învinge pe președinte cu 49%  la 42%.

Marja de victorie a celor doi este lejeră, performanța lui Biden fiind cu un punct procentual mai bună decât a lui Bernie, oscilând în marja de eroare. Ca o comparație, Hillary Clinton l-a învins pe Trump cu 48,2% la 46,1% în 2016, care este un nivel mult mai mic decât cel al celor doi candidați democrați actuali. Chiar și Obama, în 2012, a câștigat cu 51,2 la 47,2%, situându-se sub performanțele celor doi concurenți actuali. O diferență similară ar fi găsită doar în 2008, când Obama l-a învins pe John McCain cu șapte puncte procentuale.

După cum știm, însă, republicanii, la ultimele șapte alegeri, au câștigat o singură dată la votul popular, în 2004. Ceea ce contează este Colegiul Electoral și, mai precis, swing states, aşa cum sunt cunoscute statele fără predominanță republicană sau democrată. În Michigan, ambii l-ar învinge pe Trump, dar performanța lui Bernie o depăşeşte pe cea a lui Biden. În Wisconsin, cei doi câştigă în faţa președintelui cu marje identice. În Pennsylvania, idem. Dacă cei doi vor câștiga în aceste state, iar celelalte vor merge pe urmele situaţiei din 2016, vor fi aleși.

Desigur, este necesar să se urmărească şi alte swing states, sondajele pot fi eronate, cifrele se pot schimba și o serie de fenomene aleatorii pot influenţa rezultatul. Astăzi, însă, șansa celor doi este identică. Bernie ar trebui să mobilizeze electoratul tânăr la un nivel suficient pentru a compensa presupusa pierdere a unor centrişti. Biden trebuie să păstreze centriştii și să caute tinerii mai la stânga. Literalmente, invers.

Și nu există un candidat perfect. Al Gore și John Kerry (ambii democrați) și Romney și McCain (republicani) au îndeplinit toate cerințele privind experiența și sprijinul establisment-ului partidelor lor. Au pierdut. Obama era un senator tânăr și fără experiență și mulți se întrebau dacă va depăși obstacolul rasismului din SUA. A câștigat. Ca să nu mai vorbim despre victoria lui Trump. Prin urmare, nu există rețetă pentru victorie.(RADOR)