Cine îl poate înlocui pe Boris Johnson

Cine îl poate înlocui pe Boris Johnson Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Ultimele ore nu au fost ușoare pentru premierul britanic Boris Johnson. De marți, un val neîncetat de demisii din partea miniștrilor săi și a membrilor Parlamentului l-a ținut în corzi.

În luna martie a acestui an, Boris Johnson, liderul Partidului Conservator a fost supus unei moţiuni de cenzură internă, dar rezultatele au evidențiat nemulțumirea a 41% dintre parlamentarii conservatori față de managementul său și scandalurile sale constante.

În așteptarea rezultatului, următorii candidați se prefigurează ca posibil înlocuitor în cazul în care premierul demisionează sau este revocat de partidul său, potrivit elperiodico.com.

LIZ TRUSS

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul de Externe este favoritul din rândurile Partidului Conservator de guvernământ și a ocupat în mod regulat primul loc în sondajele membrilor partidului efectuate de site-ul Conservative Home. Truss are o imagine publică foarte bună și a fost fotografiată într-un tanc anul trecut, evocând o imagine faimoasă din 1986 a primei femei prim-ministru din Marea Britanie, Margaret Thatcher, surprinsă într-o ipostază identică.

Ministrul în vârstă de 46 de ani și-a petrecut primii doi ani din mandatul lui Johnson ca secretar de comerț internațional apărând Brexitul, iar anul trecut a fost numit negociatorul șef al Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Truss a declarat, luni, că Johnson are "sprijinul său 100%" și și-a îndemnat colegii să-l susțină.

JEREMY HUNT

Fostul secretar de Externe, în vârstă de 55 de ani, a ajuns pe locul doi după Johnson în cursa pentru conducere din 2019. El a susținut că, dacă va fi ales prim-ministru, politica sa ar oferi un stil de conducere mai serios și mai puțin controversat. În ultimii doi ani, Hunt s-a bazat pe experiența sa de fost secretar de sănătate pentru a prezida comitetul restrâns pentru sănătate și nu a fost pătat pentru că a servit în actualul guvern.

La începutul acestui an, el a spus că ambiția sa de a deveni prim-ministru "nu a dispărut complet" și a spus că a votat pentru revocarea liderului conservator din funcție în moțiunea de cenzură pe care Johnson a câștigat-o în cele din urmă.

BEN WALLACE

Ministrul Apărării, Ben Wallace, în vârstă de 52 de ani, a devenit cel mai popular membru al guvernului din cadrul Partidului Conservator în ultimele luni, potrivit Conservative Home, datorită gestionării sale a crizei din Ucraina. Fost soldat, a servit în Irlanda de Nord, Germania, Cipru și America Centrală.

El și-a început cariera politică ca membru al Adunării Scoției decentralizate în mai 1999, înainte de a fi ales pentru prima dată în Parlamentul de la Westminster în 2005. A fost ministru al Securității din 2016 până când și-a preluat actualul rol trei ani mai târziu, câștigând laude pentru rolul departamentului în evacuarea cetățenilor britanici și aliaților din Afganistan anul trecut și transportul de arme la Kiev în timpul recentului război din Ucraina.

RISHI SUNAK

Sunak, care a demisionat marți din funcția de ministru de Finanțe spunând că "publicul se așteaptă pe bună dreptate ca guvernul să se comporte corect, competent și serios", a fost până anul trecut favoritul pentru a-i succeda lui Johnson.

El a fost lăudat pentru un pachet de salvare pentru economie în timpul pandemiei de coronavirus, care a inclus un program de păstrare a locurilor de muncă care a evitat șomajul în masă. Dar Sunak s-a confruntat cu critici pentru că nu a oferit suficient ajutor pentru costul vieții gospodăriilor britanice, pentru statutul de fără domiciliu al soției sale bogate și pentru amenda pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru încălcarea regulilor.

Bugetul său privind impozitele și cheltuielile de anul trecut a pus Marea Britanie pe drumul celei mai mari presiuni fiscale din anii 1950, contrazicând afirmațiile sale potrivit cărora el este în favoarea impozitelor mai mici.

SAJID JAVID

Javid a fost primul ministru din Cabinet care a demisionat în semn de protest față de acuzațiile potrivit cărora Johnson a indus în eroare publicul cu privire la ceea ce știa despre acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva unui parlamentar conservator. Fost bancher și agent de piață liberă, Javid a ocupat diverse funcții în Cabinet, cel mai recent ca ministru al Sănătății. Nu este prima dată când Javid și-a dat demisia, în 2020 a demisionat din funcția de ministru de Finanțe al lui Johnson.

Fiul unor părinți imigranți musulmani pakistanezi, el este un admirator al regretatei prim-ministru conservator Margaret Thatcher.

NADHIM ZAHAWI

Povestea personală a lui Zahawi, un fost refugiat din Irak care a venit în Marea Britanie în copilărie, îl deosebește de alți aspiranți ai conservatorilor. Noul ministru de Finanțe a impresionat când Marea Britanie a avut una dintre cele mai rapide lansări de vaccinare împotriva Covid-19 din lume.

El a co-fondat compania de sondaje YouGov înainte de a intra în Parlament în 2010. Ultimul său loc de muncă a fost ca secretar pentru Educație. Zahawi a spus săptămâna trecută că ar fi un "privilegiu" să fie prim-ministru la un moment dat.

PENNY MORDAUNT

Fostul secretar al Apărării a fost demis de Johnson când a devenit prim-ministru, după ce ea l-a susținut pe rivalul Jeremy Hunt în timpul ultimului concurs pentru conducere. Mordaunt a fost un avocat pasionat al părăsirii Uniunii Europene și a făcut titluri naționale pentru participarea la un reality show de scufundări. Ea este în prezent ministrul Comerțului și a numit scandalurile din jurul lui Boris Johnson și a partidelor sale din timpul restricțiilor pandemiei "rușinoase". Ea a mai spus că alegătorii vor să vadă "profesionalism și competență" în guvern. (Rador)