Cine este PS Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al ÎPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei și Răduților

Cine este PS Calinic Botoșăneanul, posibil urmaș al ÎPS Pimen la Arhiepiscopia Sucevei și Răduților

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunțat că au fost desemnaţi doi ierarhi candidaţi pentru slujirea de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor – părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi părintele Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. Primele 10 clase le-a urmat la Şcoala Generală „Ion Creangă”, nr. 2,  iar între anii 1974-1978 a urmat Liceul Electrotehnic nr. 1. Stagiul militar l-a urmat în perioada 1978-1980.

Hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană

Preasfinţia Sa s-a închinoviat la Mănăstirea Putna în martie 1980, fiind tuns în monahism cu numele de Calinic în anul 1984. Având binecuvântarea P.F. Teoctist, mitropolit al Moldovei şi Sucevei în acea perioada, a urmat  cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

Lucrarea de licență susținută a avut titlul „Parabolele lui Iisus”, de Joachim Jeremias,fiind traducere din limba engleză. A fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de P.F. Teoctist, în anul 1986. În același an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah, tot de P.F. Teoctist.

Preasfinţia Sa a fost în perioada 1980-1989, la la Mănăstirea Putna, muzeograf, slujitor, mare eclesiarh . I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a numit în anul 1990 stareţ al Mănăstirii Râşca, el fiind ales în anul 1991, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Tot în același an PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi P.S. Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor.

Absolvent al mai multor facultăți

A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, iar în perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi.

A susținut lucrarea de licenţă cu titlul „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”, la catedra de Drept internaţional, teza primind calificativul maxim. PS Calinic Botoșăneanul a obținut în anul 1998 titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim.

Teza de doctorat a reprezentat un „unicat în spiritualitatea românească contemporană”,  potrivit pr. prof. univ. dr. Constantin Galeriu. În anul 2004 a primit titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu calificativul maxim, susținând teza de doctorat cu titlul „Lucrarea Logica Trinităţii”.

Teza a primit numeroase aprecieri, fiind considerată o premieră în România, „deschizătoare de drumuri în teologia şi cultură românească”. PS Calinic Botoșăneanul cunoaște limbile franceză, engleză şi germană.

Activitate pastoral-misionară bogată

De asemenea a publicat numeroase cărți, printre care pot fi amintite Biblia în Filocalie ( 1995), Tanatologie şi nemurire (1999), Logica Trinităţii( 2005), Predici la înmormântări (2007 ), O scrisoare de pocăinţă a sufletului(2013 ), Părinţii copilăriei mele (2015), Complementaritate în diversitate în satul românesc; continuitate şi contiguitate episcopală; traducători de cărţi bisericeşti ( 2019). PS Calinic Botoșăneanul a scris peste 150 de articole şi prefeţe, regăsite în cărţi, în presa laică dar şi în cea bisericească.

S-a remarcat printr-o bogată activitate pastoral-misionară care a însumat mii de slujbe săvârşite în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor, realizarea unor statistici privind situaţia cultelor neoprotestante şi a caselor de adunare de pe raza arhiepiscopiei, reducerea până la desfiinţare a nenumărate fenomene parabisericeşti.

Responsabil pentru derularea proiectului „Nici un sat fără biserică”

În timpul păstoriei ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului. Daniel, s-a ocupat de derularea programului „Nici un sat fără biserică”. Programul a presupus identificarea şi sfinţirea locurilor pentru noile biserici, sensibilizarea autorităţilor locale şi judeţene. Alte obiective ale proiectului au fost construirea de case parohiale şi sociale, restaurarea, consolidarea şi pictarea bisericilor, construirea de noi clopotniţe sau restaurarea celor existente.

Preasfinţia Sa s-a implicat în realizarea unor lucrări la Mănăstirea Vlădiceni, Mănăstirea Hadâmbu, Mănăstirea Zosin, Mănăstirea Eşeanca, Mănăstirea Vorona, Mănăstirea Sihăstria Voronei (casa monahală şi noua biserică), Mănăstirea Gorovei (restaurarea şi consolidarea bisericii). PS Calinic Botoșăneanul este ctitor principal la foarte multe biserici parohiale şi aşezăminte sociale, pe care le-a sprijinit, potrivit obiectivdesuceava.ro

Ne puteți urmări și pe Google News