Guvernul sârb l-a numit joi, 1 decembrie, pe Aleksandar Vulin în funcţia de şef al Serviciului de informaţii. El a mai ocupat postul de ministru de Interne și este un apropiat al președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic.
Aleksandar Vulin, în vârstă de 50 de ani, a ocupat în trecut postul de ministru de Apărării. El s-a aflat și la conducerea ministerului interne sârb. În plus, politicianul este cunoscut în întreaga lume pentru declaraţiile sale naţionaliste care au provocat adesea fricţiuni diplomatice cu vecinii Serbiei. Mai mult decât atât, Vulin se află pe lista formată din puțini oficiali europeni care au vizitat Rusia de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
El a avut o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în luna august. După această întrevedere, Vulin a repetat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Rusiei. Înainte de a merge la Moscova, el a declarat că Serbia „nu va face parte din isteria antirusească”. În ciuda faptului că Serbia este una dintre țările care a condamntat la NATO invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Belgrad au refuzat să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de Occident.
Un pro-rus a fost numit la conducerea Serviciului de Informații din Serbia
Vulin este una dintre persoanele care îl susţin necondiţionat pe preşedintele Aleksandar Vucic. Fostul ministru de interne s-a remarcat în special pentru o idee care favoriza ceea ce el numea crearea unei „lumi sârbeşti” cuprinzând sârbi care trăiesc în diferite state ale lumii. Criticii acestei idei subliniază că ea pare să fie în concordanţă cu ideea Moscovei de „lume rusă”. În ciuda acestor lucruri, Guvernul sârb l-a numit pe Vulin joi, 1 decembrie, la conducerea Serviciului de Informații.
Serbia, ţară candidată la UE din 2012, întreţine relaţii strânse cu Moscova. În plus, Belgradul depinde aproape în totalitate de aprovizionarea cu gaz rusesc. Relațiile strânse cu Kremlinul au fost menținute și în contextul în care Serbia vrea să conteze pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce priveşte Kosovo, o fostă provincie a cărei independenţă nu a fost recunoscută de Serbia în 2008, informează Agerpres.