Cine este „prim-ministrul” Bisericii Catolice? Sfântul scaun, scurt istoric
- Daniel Magureanu
- 6 iunie 2020, 13:42
Da, pentru cei mai puţin avizaţi cu privire la organizarea Bisericii Catolice, trebuie spus că la Vatican există un „prim-ministru”, dar şi un „ministru de Externe”.
Rolurile sunt cele menţionate, dar denumirile oficiale sunt Secretar de Stat (pentru „prim-ministru”) şi Secretar pentru Raporturile cu Statele (n.r. ministru de externe):
„SFÂNTUL SCAUN
Scurt istoric
Denumire oficială: Sfântul Scaun/Sancta Sedes/La Santa Sede
Scurt istoric: Sfântul Scaun este o entitate recunoscută în raporturile internaţionale, subiect suveran de drept internaţional, cu caracter religios şi moral.
Subiectul care intră în contact cu alţi actori ai vieţii internaţionale este Sfântul Scaun, nu Biserica Catolică în calitate de comunitate de credincioşi şi nici Statul Cetăţii Vaticanului.
Contactul între Sfântul Scaun şi comunitatea internaţională s-a născut într-un context eclesiastic, cu ocazia conciliilor ecumenice din Evul Mediu timpuriu, când Papii nu dispuneau, încă, de o adevărată putere temporală. În perioada 1870-1929, perioada în care Papii nu mai dispuneau de suveranitate temporală, aceştia au continuat să exercite funcţia suverană de acreditare de reprezentanţi pontificali în statele europene ale timpului.
Statul Pontifical este numele unei entităţi statale istorice, adoptat de teritoriile supuse puterii temporale a papilor. A început să se configureze încă din epoca bizantină (sec. VII), transformându-se încetul cu încetul într-unul dintre organismele politice cele mai influente şi prestigioase din Europa. După mai bine de o mie de ani de existenţă, Statul Pontifical s-a destrămat în anul 1870, odată cu anexarea ultimelor sale teritorii la Regatul Italiei.
Statul Cetăţii Vaticanului a luat naştere în urma Acordurilor de la Palatul Laterano încheiate între Sfântul Scaun şi Italia la 11 februarie 1929.
Cetatea Vaticanului asigură o bază fizică/teritorială minimă Sfântului Scaun. Situată în partea de vest a Romei (Vaticanus Ager), cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele şi grădinile Vaticanului (0,44 hectare şi aproximativ 800 rezidenţi). Cetăţenia se dobândeşte aproape exclusiv pe baza unui jus officii, fără a fi legată direct de prezenţa pe teritoriu. Sub jurisdicţia Vaticanului se mai află şi alte proprietăţi, atât în Roma, cât şi în alte locuri din Italia, astfel încât autoritatea efectivă a Statului Vatican se exercită pe 142 km2. Piaţa Sf. Petru este supusă dreptului internaţional, trebuind să fie permanent accesibilă publicului; ea se află sub paza poliţiei italiene.
Întregul Stat al Cetăţii Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internaţional al bunurilor culturale sub protecţie specială, creat prin Convenţia internaţională asupra protecţiei bunurilor culturale, semnată la Haga, la 14 mai 1954.
Sfântul Scaun are relaţii diplomatice cu 183 de state, la care se adaugă Uniunea Europeană (UE) și Ordinul Suveran de Malta (OSM). De asemenea, Sfântul Scaun este observator permanent pe lângă Naţiunile Unite și membru sau observator în numeroase organizaţii internaţionale și regionale, precum Consiliul Europei, OSCE, OSA, OUA etc.
Capitala şi principalele oraşe: Città del Vaticano/Cetatea Vaticanului.
Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: Statul Cetăţii Vaticanului are o suprafaţă de 0,44 km².
Populaţia: Statul Cetăţii Vaticanului - 801 locuitori (2016), de religie catolică.
Limbi oficiale: latină, italiană.
Ziua naţională: 13 martie (data alegerii actualului Suveran Pontif).
Forma de guvernământ: monarhie absolută electivă pe viaţă.
Situaţia politică internă
Sfântul Scaun, ca entitate recunoscută în raporturile internaţionale, subiect suveran de drept internaţional, înseamnă în esenţă Suveranul Pontif şi Curia Romană.
Papa este conducătorul absolut al Sfântului Scaun. Ales pe viaţă, la 13 martie 2013, actualul Suveran Pontif este Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio).
Curia Romană reprezintă ansamblul instituţiilor care conduc activităţile Sfântului Scaun atât în domeniul ecleziastic, cât şi în cel politic.
Având în vedere particularităţile care decurg din această situaţie, coordonarea afacerilor religioase şi a celor administrativ-statale - „guvernarea” Sfântului Scaun - este asigurată de Secretariatul de Stat, a cărui activitate este completată de următoarele instituţii: Congregaţiile apostolice, Consiliile Pontificale, Tribunalele, Prefectura Casei Pontificale şi alte organisme.
Secretar de Stat (prim-ministru): Card. Pietro Parolin
Secretar pentru Raporturile cu Statele (ministru de externe): Mons. Paul Richard Gallagher”, se arată pe mae.ro.
„Pietro Parolin s-a născut la 17 ianuarie 1955, la Schiavon, în Vicenza, Italia, tatăl său fiind comerciant, iar mama sa învățătoare. La abia zece ani a rămas orfan de tată, împreună cu sora sa și fratele său care avea vârsta de doar opt luni.[4]
La 27 aprilie 1980 a fost hirotonit preot. În 1986 a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, iar în 2009 a fost numit de către papa Benedict al XVI-lea nunțiu în Venezuela. Pietro Parolin a fost hirotonit arhiepiscop de către papa Benedict al XVI-lea la 12 septembrie 2009 în Bazilica Sfântul Petru din Roma.
La 31 august 2013 papa Francisc a anunțat nominalizarea lui Pietro Parolin ca Secretar de Stat, înlocuindu-l pe cardinalul Tarcisio Bertone, care a fost pensionat la vârsta de 78 de ani”, se arată pe wikipedia.org.
explicaţie foto: în 2017, Cardinalul Pietro Parolin se întâlnea cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Sochi.
sursa foto: en.kremlin.ru