La mai bine de două luni după alegerile legislative, blocajul politic din Italia pare să se apropie de sfârșit. Mișcarea 5 Stele și Liga, cele două formațiuni câștigătoare, care au obținut respectiv 32% și 17%, au anunțat că sunt gata să formeze un guvern naționalist și eurosceptic, spre îngrijorarea liderilor europeni.

Luigi Di Maio, liderul M5S, și Matteo Salvini, liderul Ligii, vor fi primiți luni la Quirinal, palatul prezidențial, unde ar trebui să îl anunțe pe președintele Sergio Mattarella numele premierului asupra cărora au căzut de acord.

Dacă președintele acceptă propunerea, nominalizarea șefului guvernului ar trebui să fie anunțată în acest început de săptămână.

Potrivit presei italiene, cel mai probabil, candidatul de premier se pare că va fi o „terță persoană”, care să nu fie membră nici a M5S, nici a Ligii, dar care să fie o autoritate pe plan internațional și care să aibă o oarecare compatibilitate cu Bruxelles-ul, dat fiind euroscepticismul viitorului guvern.

Di Maio a oferit duminică un indiciu: va fi „un politician, nu un tehnician”.

Mai multe nume au fost avansate de presa italiană: economistul Guido Tabellini (62 de ani), diplomata ElisabettaBelloni (59 de ani), actual secretar general al ministrului Afacerilor Externe, Michele Geraci (50 de ani), profesor de economie la Universitatea New York din Shanghai sau Giampiero Massolo (63 de ani), președintele societății italiene de construcții navale Fincantieri.

În ceea ce privește programul de guvernare, se pare că M5S și Liga s-au înțeles asupra necesității revizuirii legii privind creșterea progresivă a vârstei de pensionare. Acum, aceasta este de 66 de ani și șapte luni și ar fi trebuit să ajungă la 67 de ani în 2019.

Se pare că va fi introdul baremul „100”, adică posibilitatea de pensionare dacă suma vârstei și a anilor de cotizare este egală cu 100 (de exemplu, o vârstă de 64 de ani și 36 de ani de cotizare).

De asemenea, cele două formațiuni ar fi ajuns la un compromis în ceea ce privește reportarea pentru 2019 a venitului universal pentru cetățenie (dorită cu ardoare de M5S) dar și a impozitului unic (dori de Liga).

Dar cel mai sensibil subiect privind programul de guvernare este imigrația, abodarea Ligii fiind mult mai dură decât a M5S.