Candidatul prorus Igor Dodon este câştigătorul celei de-a doua runde a alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. A fost pentru prima oară când cetăţenii moldoveni şi-au ales preşedintele direct, din 1996 şi până la scrutinul din această toamnă cea mai înaltă funcţie în stat fiind stabilită de către membrii Parlamentului.
Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călăraşi. Este căsătorit şi are trei copii. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova (1997) şi apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998).
Dodon a fost ministru al Economiei în anii 2006-2008 în Guvernul Tarlev. În Executivul următor, condus de Zinaida Greceanîi, Dodon şi-a păstrat portofoliul, dar a ocupat şi funcţia de prim-vicepremier. În 2009, el a fost ales deputat din partea PCRM, iar în noiembrie 2011 a părăsit formaţiunea şi s-a alăturat Partidului Socialiştilor, al cărui preşedinte a devenit în urma congresului organizat în acelaşi an.
La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon s-a duelat cu Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru funcţia de primar al Chişinăului. Atunci, Chirtoacă a câştigat peste 50 la sută din voturi, iar Dodon, puţin peste 49 la sută. În perioada 2012 şi 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă. Ulterior, el a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.
În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului. Ulterior, însă, Dodon a declarat că regretă votul său pentru Timofti.
În septembrie 2016 Partidul Socialiştilor îl desemnează pe Igor Dodon candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Acesta a obţinut 49,67% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, care a primit 37%, în al doilea tur de scrutin.
Igor Dodon şi-a exprimat în mod deschis şi în repetate rânduri orientarea sa politică pro-rusă, aflată în opoziţie cu orientările pro-europene, adoptate de coaliţia democratică de guvernare.
Imediat însă după rezultatele scrutinului prezidenţial, Dodon a declarat: ”Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize" la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon. Fostul ministru al Comerţului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, a pledat apoi pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, explicând că va vrea "parteneriat strategic şi relaţii bune" şi cu Rusia.
În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei. Întrebat apoi ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: "De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea ţărilor", nici măcar de Republica Moldova. În opinia candidatului prorus, recunoaşterea de către Chişinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta "multe riscuri" în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluţia pentru Transnistria ar fi "garantarea unui statut special" pentru regiunea cu populaţie majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.
Igor Dodon a argumentat că "este singurul politician care vrea şi poate restabili relaţiile bune cu Rusia", subliniind că "va proteja valorile creştine şi familia tradiţională".
"Sunt un susţinător al instituţiilor ecleziastice şi am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră", a spus Dodon.
“Igor Dodon este un politician care de multă vreme folosește homofobia în campaniile sale electorale și în programele sale electorale. El știe foarte bine că bună parte dintre locuitorii Republicii Moldova sunt foarte homofobi, au reacții foarte previzibile la declarații homofobe, el se folosește de fapt foarte bine de această homofobie.
De fapt, homofobia a pornit mai devreme la adresa Maiei Sandu când era presupusă a fi homosexuală. Ei de la început spunea că Maia Sandu este lesbiană pentru că nu este căsătorită, nu are copii și nu a văzut-o niciodată alături de un bărbat. (…)
Am făcut o postare în numele meu personal, adresându-mă prietenilor mei de pe Facebook unde i-am îndemnat să o voteze pe Maia Sandu, pentru că contra-candidatul ei Igor Dodon este vădit homofob, cu un program vădit homofob, care a declarat că imediat ce ajunge la putere va anula legea anti-discriminare, va începe lupta cu homosexualii și alte astfel de aberații pe care un președinte nu este în măsură să le pună în practică. Acestea sunt niște promisiuni false care nu intră în atribuțiile președintelui Republicii Moldova”, a declarat petru rfi.ro Angela Frolov, membră Gender Doc M, organizație care apără drepturile homosexualilor (LGBT) din Republica Moldova