Cine este fostul angajat al SIS, trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu
- Nicolae Comănescu
- 19 iulie 2024, 12:59
Republica Moldova. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au anunțat că a fost finalizată urmărirea penală a unui fost șef-adjunct al Direcției securitate internă al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
De asemenea, procurorii au expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire. Este vorba despre săvârșirea abuzului de serviciu (art.327 alin.(1) Cod penal). Conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată, iar persoana în cauză ar fi Serghei Dodica.
Cauza penală a demarat în luna iunie a anului trecut, de către Procuratura Anticorupție. La bază a stat sesizarea ce a fost făcută de directorul Agenției Servicii Publice.
Fost angajat al SIS, trimis în judecată
Conform probelor administrate, în luna octombrie a anului 2019, fostul angajat SIS a fost detașat în calitate de șef-adjunct al Direcției Securitate din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). Iar în decembrie 2020, el a fost a fost instalat în funcția de șef-adjunct al Direcției Securitate Internă SIS și rechemat la SIS.
La data de 30 decembrie 2020, SIS a înaintat o scrisoare către ASP. Scopul a fost de a informa despre rechemarea ofițerului. Scrisoarea a fost înregistrată în cancelaria ASP, dar în ziua de 4 ianuarie 2021. Asta în condițiile în care ofițerul avea obligația să depună cererea de demisie din funcția detașată imediat după rechemare. Așadar, el a continuat să primească salariu de la ASP. Iar pagubele create s-au ridicat la peste 330.000 lei.
Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția. Respectiva cauză penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Ce pedeapsă riscă
În situația în care va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, el riscă o pedeapsă sub formă de amendă de la 57.500 de lei la 92.500 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani. În ambele situații, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate într-un interval de 2 - 5 ani.
De asemenea, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și recuperării prejudiciului a fost aplicat sechestru asupra ½ cotă parte din imobilul care aparține în devălmășie învinuitului, după cum anunță jurnaliștii de la anticoruptie.md.