Cine este diplomatul rus expulzat din Republica Moldova. Legăturile acestuia cu serviciile secrete

Dmitri Kelov (dreapta), la aniversarea a 30 de ani a operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană/Sursa foto: moldova.europalibera.org

Republica Moldova. Diplomatul rus declarat joi persoană indezirabilă în Republica Moldova ar fi Dmitri Kelov. Acesta este asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Informațiile au fost publicate într-un articol realizat de Europa Liberă.

Identitatea persoanei ar fi fost confirmată de reprezentanți ai cercurilor diplomatice și din Serviciul de Informații și Securitate.

Cine este Dmitri Kelov

Dmitri Kelov a fost acreditat în Republica Moldova în august 2021. În noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control. Aceasta este o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Date din registrul rus al mijloacelor de transport arată că Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova, la adresa Mareșal Biriuzov 4.

La mică distanță, în cartierul din nord-vestul Moscovei își are adresa și șeful lui Kelov, atașatul militar și aerian al Ambasadei Rusiei de la Chișinău, Andrei Lobov.

Cartier din Moscova/Sursa foto: moldova.europalibera.org

Clădirea în care este domiciliat Kelov a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga. Acesta a fost acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.

Dmitri Kelov este unul din cei 10 diplomați ruși care au rămas în Ambasada Rusiei de la Chișinău după marea expulzare din august 2023.

În septembrie 2023, Europa Liberă a scris că cel puțin doi dintre ei au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), iar alți doi au înscriere la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse (GRU).

Reacția Moscovei după expulzarea diplomatului rus. „Va urma un răspuns adecvat”

Ministerul rus de externe a criticat decizia autorităților de la Chișinău. Într-un comunicat de presă se precizează că decizia de a expulza un angajat al ambasadei ar fi fost luată „fără nicio justificare clară”.

„Considerăm acest pas neprietenos ca o altă manifestare a cursului agresiv anti-rus al actualei conduceri moldovenești. Aceasta distruge în mod iresponsabil legăturile ruso-moldovenești, care au rădăcini istorice adânci”, a subliniat sursa citată.

Ministerul de Externe al Rusiei/Sursa foto: ziua.md

Instituția a adăugat că, în situația actuală, „partea rusă își rezervă dreptul de a da un răspuns adecvat la decizia ostilă și nemotivată a autorităților moldovenești față de angajatul Ambasadei Rusiei”.

Expulzarea diplomatului rus

Asistentul atașatului militar a fost declarat persoană indezirabilă pe 1 august. Acesta urmează să părăsească teritoriul țării.

Cu o zi mai devreme, șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un angajat al Poliției de Frontieră au fost reținuți. Aceștia sunt bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Acțiunile s-au manifestat în comunicarea celor doi cu angajatul ambasadei Rusiei de la Chișinău.

Potrivit procurorilor, faptele au avut loc începând cu anul 2023. Astfel, unul dintre funcționari este bănuit de trădare de patrie. Acesta ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Celălalt funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul ar fi menținut contactul cu angajatul ambasadei. Acțiunile aveau scopul de a culege și transmite către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor naționale.

Investigațiile pe caz continue.