Cine este Barack Obama

La 4 noiembrie 2008, democratul Barack Obama a fost ales al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, după o luptă câştigată clar în faţa republicanului John McCain. Cine este însă cel dintâi negru din fruntea poporului american?

Barack Hussein Obama s-a nãscut la data de 4 august 1961 în Honolulu, Hawaii. Dupã divorţul pãrinţilor sãi, Obama s-a mutat în Indonezia împreunã cu mama sa. La vârsta de 10 ani, Barack Obama s-a întors în Hawaii. În 1979, a absolvit Academia Punahou, fiind unul dintre cei trei elevi de culoare ai şcolii.

Dupã absolvirea liceului, Obama a studiat, timp de doi ani, la Occidental College din Los Angeles. Apoi s-a transferat la Universitatea Columbia din New York, pe care a absolvit-o în 1983, obţinând licenţa în ştiinţe politice.

Obama lucrat pentru Business International Corporation (o companie ce oferea informaţii despre afaceri internaţionale clienţilor corporativi) şi NYPIRG. În 1985, Barack Obama s-a mutat la Chicago unde a lucrat ca organizator al comunitãţilor alcătuite din rezidenţi cu venituri mici proveniţi din cartierele Roseland şi Altgeld Gardens.

În 1988 a început studiile la Facultatea de Drept de la Harvard, pe care a absolvit-o în 1991 cu "Magna cum laude".

Dupã absolvire, s-a întors la Chicago, unde a devenit avocat în drepturi civile pentru casa de avocaturã Miner, Barnhill & Galland, fiind în acelaşi timp şi profesor al Facultãţii de Drept din cadrul Universitãţii din Chicago. De asemenea, Obama a ajutat la organizarea unitãţilor de înregistrare a alegãtorilor în timpul campanie lui Bill Clinton pentru Casa Albã din 1992.

În 1995, publică autobiografia "Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance". Pentru versiunea audio a cãrţii, el a fost distins cu un premiul Grammy.

În 1996, democratul a candidat pentru Senatul statului Illinois, fiind ales din partea cartierului Hyde Park, din sudul oraşului Chicago. În timpul mandatului, Obama a lucrat la elaborarea unor proiecte de lege privind etica, serviciile de sãnãtate şi programele eductive pentru copii sãraci.

Patru ani mai târziu, a candidat fãrã succes pentru un loc în Camera Reprezentanţilor, pierzând alegerile primare în faţa lui Bobby Rush. După atacurile din 11 septembrie, Obama a fost unul din primi adversari ai planului preşedintelui George W. Bush de a începe un război în Irak.

De la Senat la Casa Albă

În 2003, după izbucnirea conflictului din Irak, Barack Obama a anunţat că va candida pentru Senatul Statelor Unite, pe locul lăsat liber de republicanul Peter Fritzgerald. La alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, în 2004, a obţinut 52 % din voturi, depăşindu-i pe Blair Hull şi Danyel Hynes.

Adversarul lui Obama în alegerile generale pentru Senatul american, câştigătorul alegerilor primare ale Partidului Republican, Jack Ryan, a fost nevoit să se retragă din cursă în iunie 2004, după un scandal sexual dezvăluit de fosta lui nevastă. În luna următoare, fostul candidat la preşedinţia Statelor Unite, Alan Keynes, de asemenea un politican de culoare, a acceptat nominalizarea republicană, înlocuindu-l pe Ryan. În cele trei dezbateri televizate, Obama şi Keynes au înaintat puncte de vedere total diferite în privinţa tratamentului cu celule stem, avortului, controlului armelor şi reducerii taxelor.

La alegerile generale din noiembrie 2004, Obama a câştigat cu cea mai mare diferenţă din istoria statului Illinois, fiind votat de 70% dintre alegători, în timp ce Keynes a primit doar 27%. După victorie, Obama a devenit al treilea senator de culoare din istoria Statelor Unite Americii.

Barack Obama, alături de senatorul republican de Indiana, Richard Lugar, au înaintat un proiect de lege care întărea eforturile de dezafectare a armelor de distrugere în masă din Europa de Est şi Rusia. Apoi, împreună cu senatorul republican al statului Oklahoma, a creat un site ce contabilizează toate cheltuielile federale.

În februarie 2007, Obama şi-a anunţat, în oraşul Springfield, Illinois, candidatura pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidenţiale din 2008.

Poziţia lui Obama asupra:

  • Avortului – Susţine dreptul la decizie al femeii însărcinate.
  • Economiei – Doreşte să ajute familiile ce aparţin clasei de mijloc prin reforma sistemului medical şi educaţional , şi să sporească productivitatea şi creşterea economică prin investiţii în cercetarea ştiinţifică.
  • Mediului înconjurător – Vrea să reducă cu 80% emisiile de gaze de seră în Statele Unite până în 2050 şi ar investi 150 de miliarde de dolari în energie ecologică în următorii 10 ani.
  • Controlului armelor – Susţine extinderea interdicţiei armelor de asalt şi limitarea vânzărilor de arme la una pe lună.
  • Sănătăţii – Susţine acoperirea universală pentru cei care nu au asigurare oferită de angajator şi care nu se încadrează în alte programe de sănătate federale, începând prin acoperire subvenţionată de stat pentru toţi copiii.
  • Imigraţiei – Susţine securitatea sporită la graniţe şi o nouă metodă legală de a oferi cetăţenia americană unora dintre imigranţi. A votat pentru construirea unui zid de-a lungul graniţei dintre Statele Unite şi Mexic.
  • Războiului din Irak – S-a opus războiului încă de la început. Susţine retragerea treptată a trupelor şi o convenţie a ONU pentru reconciliere naţională.

CITIŢI ARTICOLELE DEDICATE EVENIMENTULUI ÎN CATEGORIA "ZIUA OBAMA"