De-a lungul ultimelor luni, ministrul cu pricina a făcut mai multe greșeli de exprimare ce au stârnit hohote de râs în mediul online. După gafa „pepsiglas”, a mai "comis" și un dezacord, sesizat imediat de specialiștii în lingvistică.
În emisiunea „Pe Cuvânt”, jurnalista Ana Iorga a analizat cea mai recentă greșeală de exprimare a Monicăi Anisie, ministrul Educației.
„Auzim frecvent: o discuţie legat de economie, ”o problemă referitor la procesul de vot”. Astfel, ”legat de”, ”referitor la” apar cu o formă invariabilă, deşi ar trebui să se acorde cu substantivul regent: ”o discuţie legată de economie”, nu ”o discuţie legat de economie” şi ”o problemă referitoare la procesul de vot”, nu „o problemă referitor la procesul de vot”, a explicat Ana Iorga.
”Legat” şi ”referitor” sunt în primul rând adjective şi ar trebui să facem acordul cu nominalul la care se referă. Ele apar, e adevărat, şi cu o utilizare prepoziţională, ca în exemplele următoare.
Avem o declaraţie recentă a Monicăi Anisie, ministrul Educaţiei: ”Sunt mai multe aspecte referitor la modul în care se desfășoară activitatea în sistem online”. ”Aspecte referitor”, nu e o exprimare minunată, ar fi trebuit făcut acordul aici cu ”aspecte”.
Cum spunem corect: ”A fost o discuţie legat de acest subiect” sau ”A fost o discuţie legată de acest subiect”.
La fel şi aici: ”A fost o discuţie legat de acest subiect”. „”Discuţie legat” - şi aici trebuia făcut acordul, la feminin în acest caz. Monica Anisie ar fi trebuit să spună: ”Sunt mai multe aspecte referitoare la modul în care se desfășoară activitatea în sistem online”, nu ”mai multe aspecte referitor la modul”.
Conform DEX, ”legat” şi ”referitor” sunt adjective, or în aceste situaţii ele trebuie să se acorde cu nominalul la care se referă.
”Legat de” şi ”referitor la” pot avea şi utilizări prepoziţionale şi atunci, fireşte, sunt invariabile. Dacă avem de pildă: ”S-au spus multe referitor la plecarea ei. Legat de asta, nu s-a spus nimic”.
Sunt sinonime în aceste exemple cu formula: ”în legătură cu”. Similar se comportă şi ”privitor la”: ”Are o problemă privitoare la o vânzare” / ”Au discutat privitor la vânzare”, adică despre o vânzare, în privinţa unei vânzări”, a spus Ana Iorga, la emisiunea pe care o moderează la Antena 3.