Cătălin Predoiu a vorbit pentru prima dată despre mărirea salariile și pensiilor la magistrați subliniind faptul că ministrul Justiției nu poate majora nici salariile şi nici pensiile.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că această creștere de 20% era inevitabilă, fiind consecința unor hotărâri judecătorești pronunțate împotriva Ministerului Justiției. Mai precis, ministrul a ţinut să sublinieze faptul că Ministerul Justiției nu a făcut altceva decât să aplice deciziile Înaltei Curți și ale Curții Constituționale.
Măririle erau inevitabile din cauza proceselor
Cătălin Predoiu: „Ministrul justiției nu poate să majoreze nici salariile și nici pensiile - nu e în competența lui - și Ministerul Justiției nu a majorat nici pensiile și nici salariile. În realitate ceea ce a făcut Ministerul Justiției a fost aplicarea unor decizii, inclusiv ale Înaltei Curți și ale Curții Constituționale.
Aș putea cita Decizia 55/2021 a Înaltei Curți și Decizia 794/2016 a CCR care au făcut aplicarea unor principii prevăzute de legile în vigoare. Mai concret, în 2016 prin Ordonanța 20 s-a modificat un anumit coeficient cu un venit de referință sectorială pentru una din familiile ocupaționale din Justiție și numai pentru una, pe câtă vreme legea spune că în momentul în care intervii într-o familie ocopațională trebuie să faci uniform acest lucru.
Asta a deschis valul de procese care nu pot fi oprite decât printr-o viitoare lege. Până la viitoarea lege, însă, Ministerul Justiției nu poate ignora hotărâri judecătorești definitive, ca dovadă că unora le mai și scad salariile. Nici hotărârile în sine nu au majorat salariile, ci pur și simplu au făcut o corectă corelare a unei legislații prost gândite”, a explicat Cătălin Predoiu la Antena 3.
Doar anul acesta vor înghiți peste 80 milioane de lei de la buget
În acest moment, noua majorare a salariilor judecătorilor și procurorilor se datorează VRS (valoare de referință sectorială), de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei în plus la salariu.
Salariul judecătorilor de la Curtea de Apel
Vechime de peste 20 de ani - 23.000 de lei;
Vechime 15-20 de ani - între 21.238 de lei și 22.300 de lei;
Vechime 10-15 de ani - între 19.773 de lei și 21.800 de lei;
Vechime 6-10 ani - între 17.968 de lei și 20.800 de lei.
Singura modificare impusă din acest an este cea privind eliminarea facilităţilor de exceptare de la contribuţia asigurărilor sociale de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Astfel, pentru diferenţa de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS. Sigurele pensii speciale eliminate au fost cele ale parlamentarilor, de către fosta coaliţie cu USR, la presiunea acestora.