Cine comite atentate în Europa. Islamiştii, bănuiţi pe nedrept

Cine comite atentate în Europa. Islamiştii, bănuiţi pe nedrept

Doar unul dintre cele 294 de atacuri teroriste comise, eşuate sau dejucate în 2009 este atribuit grupărilor islamiste, potrivit unui raport al EUROPOL, Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene.

Teama de terorismul islamist în Uniunea Europeană este invers proporţională cu numărul atentatelor. Aceasta este principala concluzie a primului raport anual privind activităţile teroriste, realizat de EUROPOL şi dat publicităţii săptămâna aceasta, scrie săptămânalul francez "L’Express".

Grupările islamiste s-au aflat în spatele unui singur atentat dintre cele 294 puse la cale în 2009, arată studiul citat. Unicul atentat cu bombă revendicat de o grupare islamistă a fost comis pe teritoriul Italiei.

Cu toate acestea, responsabilii europeni însărcinaţi cu combaterea terorismului continuă să considere ameninţarea islamistă drept "cea mai importantă dintre ameninţările te roriste", scrie "L’Express".

Ne puteți urmări și pe Google News

Există totuşi şi un motiv pentru care fac acest lucru: responsabilii europeni consideră că, spre deosebire de separatişti şi de mişcările de extremă dreaptă sau stângă, care au, în general, ţinte politice, teroriştii islamişti îşi propun uciderea unui număr mare de civili.

Unde lovesc mişcările islamiste

Dintre cele 294 de atentate, 237 sunt atribuite mişcărilor separatiste (din care 148 militanţilor ETA), 40 sunt puse pe seama celor de extremă stângă şi pentru 4 sunt suspectate grupările de extremă dreaptă. Restul ar fi fost puse la cale de terorişti care au acţionat individual sau a căror apartenenţă nu a putut fi stabilită.

Potrivit "L’Express", teroriştii islamişti acţionează împotriva intereselor europene departe de Bătrânul Continent, în special în Africa sahariană şi sahaliană sau în Cornul Africii. Ei mai vizează Irakul, Afganistanul şi Pakistanul.

În comparaţie cu anii trecuţi, numărul atentatelor din Europa este în scădere, arată raportul EUROPOL. Astfel, statisticile pe 2007 indică 582 de atacuri, iar cele pe 2008 - 441.

Anul 2010 s-a încheiat însă cu o tragedie. Două explozii au zguduit, în decembrie, capitala Suediei, Stockholm, atentatorul bănuit de legături cu al-Qaida pierzându-şi viaţa şi alte două persoane fiind rănite.