Cine câştigă şi cine pierde din noul mod de aplicare a TVA

Cine câştigă şi cine pierde din noul mod de aplicare a TVA

Microîntreprinderile şi persoanele fizice autorizate cu afaceri sub 220.000 de lei devin neplătitoare de TVA. Anunţată ca o facilitate pentru business-urile şi PFA-urile cu afaceri de până la 65.000 de euro, măsura se aplică, de fapt, doar business-urilor de până la 49.500 de euro, dacă luăm în calcul cursul de schimb actual.

Plafonul de 65.000 de euro a fost anunţat luând în calcul cursul valutar valabil în 2007, anul integrării României în UE. Plafonul anterior era de 119.000 lei, adică 35.000 de euro, în 2007.

Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2014, potrivit Luminiţei Ristea, managing partner Nexia România.

Aparent o mare facilitate pentru contribuabili, măsura aprobată prin ordonanţă de urgenţă este cu două tăişuri şi ridică, cel puţin pentru o parte din firme, probleme mari, înrăutăţindu-le situaţia, spun consultanţii fiscali.

Avantajele sunt destul de limitate: nefiind înregistrate ca plătitori de TVA, firmele cu afaceri între 119.000 şi 220.000 de lei nu vor mai trebui să facă evidenţa operaţiunilor şi şi să întocmească deconturile de TVA. Totodată, pentru stat vor fi mai puţini contribuabili care trebuie notificaţi şi urmăriţi.

Un avantaj este şi că firmele nu vor mai aştepta de la stat rambursarea TVA, care se produce acum cu o întârziere de circa trei luni.

Costuri mai mari

Dezavantajul este în primul rând acela că se majorează costurile pentru unele persoane juridice.

"Dacă o firmă se declară neplătitor de TVA, atunci nu va putea percepe TVA pentru facturile către furnizori. Astfel spus, va fi plătitoare de TVA pentru unele din bunurile şi serviciile pe care le contractează de la alte firme, dar va trebui să să suporte acest cost, fără a-l trasfera clienţilor persoane juridice, deorece altfel ar practica preţuri necompetitive", a spus Mioara Zaifu, partener în cadrul firmei de consultanţă fiscală Consulting R, Nexia România.

Dacă firma ar creşte preţul serviciilor prestate sau pe cel al bunurilor livrate către clienţi cu contravaloarea TVA, atunci clienţii ar achita un preţ mult mai mare decât cel practicat de un plătitor de TVA. În cazul unui contract semnat cu un plătitor de TVA, taxa pe valoarea adăugată este deductibilă, nu şi în primul caz.

Desigur, firmele care au numai clienţi persoane fizice nu se vor confrunta cu această problemă, persoanele fizice nefiind plătitoare de TVA.

"Pe de altă parte, firmele care fac afaceri cu persoanele juridice trebuie să fie mult mai atente de acum încolo dacă partenerul de afaceri este sau nu plătitor de TVA. Poate exista riscul să achite contravaloarea taxei, fără a o putea deduce", a spus şi Luminiţa Ristea de la Nexia România.

Ne puteți urmări și pe Google News