Axa Paris-Berlin-Moscova îi pune în brațe lui Putin regiunile Donețk și Lugansk. După legiferarea alegerilor de aici, liderul de la Kremlin va avea două manete prin care va putea manipula și destabiliza Kievul. Despre anexarea Crimeii nimeni nu mai suflă o vorbă
Armata ucraineană și separatiștii pro-ruși au anunțat sâmbătă începutul retragerii tancurilor din Estul Ucrainei, însă rezolvarea conflictului este încă departe. Anunțul survine a doua zi după summit-ul de la Paris, unde liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei au recunoscut că acordurile de pace semnate la Minsk nu vor fi aplicate până la sfârșitul anului, așa cum era prevăzut inițial. Analiștii o apreciază drept o victorie a lui Putin.
Mulțumit, Putin pare că se retrage
„Un convoi de tancuri se îndreaptă către noul loc de desfășurare, la 15 kilometri de linia frontului”, a anunțat agenția de presă a separatiștilor de la Lugansk, dar informația nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă. Armata ucraineană a început și ea să-și retragă armele sâmbătă dupăamiază, a anunțat purtătorul de cuvânt Andrii Lysenko.
Retragerea tancurilor și a pieselor de artilerie cu calibrul sub 100 de milimetri la 15 kilometri de linia frontului va dura două săptămâni.
La sfârșitul negocierilor de vineri dintre Merkel, Hollande, Putin și Poroșenko, liderul francez a anunțat reportarea „dincolo de 2015” a alegerilor locale în regiunile Lugansk și Donețk. El a amintit despre necesitatea ca regimul de la Kiev să adopte o nouă lege electorală, pentru ca scrutinul să fie „de necontestat”.
Organizarea de alegeri în Estul pro-rus al Ucrainei și un statut special sunt exact ce și-a dorit Putin de la început
Rebelii, care conduc de facto cele două regiuni, au fixat deja scrutinurile pe 18 octombrie la Donețk și pe 1 noiembrie la Lugansk, nu au reacționat oficial la anunțul de amânare a alegerilor făcut de Hollande.
De asemenea, reluarea controlului de către Kiev a 400 de kilometri de frontieră cu Rusia, prin care Moscova tranzitează arme și trupe, va mai întârzia și ea.
„Va mai dura ceva timp să ajungem la etapa esențială din punct de vedere al integrității Ucrainei, adică controlul total al frontierelor și retragerea unităților străine”, a spus Hollande.
Calul troian din Est
Politologul german Andreas Umland a comentat că, din cauza schimbătorilor Hollande și Merkel, acordurile de la Minsk pot fi manipulate pentru a pune în aplicare unul dintre scenariile dorite de Kremlin: „Separarea Donbasului de Ucraina, sau, și mai bine, reintegrarea sa în Ucraina, cu păstrarea actualilor conducători manipulați de Moscova. Ucraina va rămâne instabilă.”
Analistul ucrainean Vasil Filipciuk, de la Centrul Internațional de Studii Politice, comentează: „Principalul rezultat al summit-ului de la Paris este continuarea aplicării scenariului rus de remodelare a Ucrainei”.
Ceva mai reținut, analistul ucrainean Olexandr Suciko susține că ar fi vorba de „un meci nul în Ucraina”. El recunoaște însă că regimul de la Kiev va fi „obligat să ia decizii contrare interesului național, dar imposibil de evitat”.