Am extras din corpul unui interviu amplu cu scriitorul Romulus Rusan, dialog care va fi publicat integral în ediția tipărită de mâine a Evenimentului zilei, un episod deosebit de interesant legat de modalitatea prin care parveniții postdecembriști și-au agonisit averile colosale. Povestește Romulus Rusan: „Luna decembrie este luna deconturilor, e sfârșitul anului, când se strâng și se pun în ordine toate actele. În România comunistă se adunau datoriile externe de la țările partenere regimului. Eh, atunci, în ’89, totul era vraiște, iar anumiți oameni au profitat. Cine? Șefii companiilor de comerț exterior, ofițerii care lucrau în Securitate, recuperatorii…”. Ce recuperatori?, întreb, uluit. „Recuperatori de genul lui Patriciu – care a scos o parte din banii datorați de Gaddafi (n.r. – Muammar Gaddafi – militar de carieră, a impus o dictatură de peste 40 de ani în Libia) României și se pare că, deși trebuia să primească un procent considerabil, a luat mult mai mulți bani. Ipoteza nu-mi aparține, dar mi se pare foarte plauzibilă”, susține Romulus Rusan.

„Nu se povesteau astfel de lucruri și despre Voiculescu? Bine, el este închis acum…”. Răspunsul scriitorului mă dezarmează: „Da, face câțiva ani, apoi iese pe motiv de vârstă înaintată. Mai scrie și vreo două-trei cărți…”.

„Așadar, milioanele de dolari provenite din datoriile externe au constituit unul dintre motivele pentru care a fost declanșată Revoluția”, schițez, pripit, concluzia.

„A fost doar unul dintre motive. Un motiv serios, e adevărat. Țara noastră era, înainte de Revoluție, pe locul doi în lume la instalații petrolifere și la platforme maritime. Ajungeau în Orientul Apropiat, peste tot în lume. Erau bani mulți în joc, foarte mulți”, vine răspunsul scriitorului Romulus Rusan.

Citiți interviul complet mâine, în Evenimentul zilei.