Cine a luat șpaga, Sorina Pintea, Liviu Pop sau amândoi? Procurorii au două ipoteze de lucru

Cine a luat șpaga, Sorina Pintea, Liviu Pop sau amândoi? Procurorii au două ipoteze de lucru

În momentul de față, Sorina Pintea a fost scoasă din jocul candidaturii la Primăria Baia Mare unde, susține presa locală, avea toate șansele să câștige. E singurul lucru pe care-l știm cu certitudine în acest caz de ”flagrant de luare de mită”, deoarece Pintea și-a anunțat public candidatura chiar în ziua când echipa DNA Central a intrat peste ea în birou. Au fost, însă, devoalate secretele procurorilor.

Ușor, ușor, mai pe surse, mai din declarații sau comunicate ale procurorilor DNA, plus informațiile furnizate de fiul Sorinei Pintea și de controversatul senator PSD Liviu Pop s-a conturat povestea acestui caz de corupție la Spitalul Județean Baia Mare, acolo unde fostul ministru al Sănătății era manager.

În primul rând am aflat că au fost două flagrante de mită, unul la București și, apoi, unul la Baia Mare. Și doi foști miniștri PSD implicați. Am aflat și că s-au dat mai multe sume în lei și euro decât suma găsită în punga din biroul Sorinei Pintea. La cine au ajuns oare banii?

Așadar avem două scenarii, două ipoteze de lucru pentru care procurorii DNA trebuie să vină cu probe și să demonstreze vinovăția fiecărui suspect. Să le luăm pe rând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul scenariu este cel pe care ni l-a livrat DNA, la modul oficial, presărat și cu informații obținute de jurnaliști. Acestea au dat sens, cât de cât, derulării evenimentelor.

Flagrantul procurorilor, ca de obicei, la pungă!

În cazul profesorului dr. Beuran, acuzat că a luat șpagă într-o cutie de cadouri în valoare de 35 de lei, am scris despre cum se petrecea uneori flagrantul de luare de mită în anii 90, când se dorea eliminarea vreunei persoane indezirabile. Pentru cei ce nu au citit, am să reiau câteva fraze, pentru a înțelege de ce suntem noi, jurnaliștii, mai suspicioși atunci când lucrurile nu sunt foarte clare.

În cazurile despre care am scris au existat două elemente comune în dosare: cartușul de țigări în care erau băgate bancnotele (100 sau 200 de dolari, asta era șpaga atunci), precum și cuierul cu haine.

Lucrurile se petreceau așa: pe cuierul din biroul ”coruptului” șpăguitorul atârna punga de plastic în care era cartușul de Kent sau Dunhill, iar deasupra își punea haina. Stătea câteva minute de vorbă cu ”Șefu”, îi promitea marea cu sarea dacă-l ajută, apoi își lua haina din cuier și pleca. Nu lua și punga cu țigările și șpaga băgată în cartuș. Iar după câteva minute de la plecarea lui, intra procurorul și făcea flagrantul. Adică găsea cartușul de țigări în biroul polițistului corupt, iar când îl desfăcea ieșea la iveală și banii cu inscripționarea ”Mită”.

La Sorina Pintea banii s-au pus într-o pungă neagră. Femeia nu i-a atins. Un alt flagrant care nu pare a fi flagrant!

Dar să vedem cum s-au petrecut lucrurile, în scenariul oficial.