Cine a fost Ismail Haniyeh și de ce reprezintă asasinarea sa de către Israel o lovitură pentru Hamas?

Cine a fost Ismail Haniyeh și de ce reprezintă asasinarea sa de către Israel o lovitură pentru Hamas?

Ismail Haniyeh, liderul Hamas care a fost ucis în Iran, a fost figura dură a diplomației internaționale a grupului palestinian, în timp ce războiul făcea ravagii în Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost uciși într-un atac aerian israelian.

Cu toate acestea, în ciuda retoricii sale, mulți diplomați îl vedeau ca pe un moderat în comparație cu membrii mai radicali ai grupului susținut de Iran din Gaza.

Cine a fost Ismail Haniyeh

Numit în funcția de lider al Hamas în 2017, Haniyeh a oscilat între Turcia și capitala Qatarului, Doha. El a evitat restricțiile de călătorie impuse de Gaza. A acționat ca negociator în discuțiile pentru încetarea focului.

„Toate acordurile de normalizare pe care le-ați semnat cu (Israel) nu vor pune capăt acestui conflict”, a declarat Haniyeh pe postul de televiziune Al Jazeera din Qatar, la scurt timp după ce luptătorii Hamas au lansat raidul din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de oameni în Israel, conform cifrelor israeliene, și a luat alți aproximativ 250 ca ostatici în Gaza, una dintre cele mai aglomerate zone de pe planetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsul Israelului la atac a fost o campanie militară care a ucis până acum peste 39.000 de oameni în Gaza.

În mai, procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv Haniyeh. Un mandat de arestare a fost emis și pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război. Israelul și liderii palestinieni au respins acuzațiile.

Fii săi au fost uciși de Israel

Carta fondatoare a Hamas din 1988 solicita distrugerea Israelului, deși liderii Hamas au oferit uneori un armistițiu pe termen lung cu Israel în schimbul unui stat palestinian viabil pe tot teritoriul palestinian ocupat de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru o capcană.

Hamas a trimis de asemenea atacatori sinucigași în Israel în anii '90 și 2000. În 2012, întrebat de Reuters dacă Hamas a renunțat la lupta armată, Haniyeh a răspuns „bineînțeles că nu”. La acel moment, a spus că rezistența va continua „în toate formele – rezistență populară, politică, diplomatică și militară”.

Trei dintre fiii lui Haniyeh - Hazem, Amir și Mohammad - au fost uciși pe 10 aprilie când un atac aerian israelian a lovit mașina în care se aflau, a spus Hamas. Haniyeh a pierdut, de asemenea, patru dintre nepoții săi, trei fete și un băiat, în atac, a adăugat Hamas.

Haniyeh a negat afirmațiile israeliene că fiii săi erau luptători pentru grup. El a spus că „interesele poporului palestinian sunt plasate înainte de orice” atunci când a fost întrebat dacă moartea lor va afecta discuțiile de armistițiu.

„Toți oamenii noștri și toate familiile rezidenților din Gaza au plătit un preț greu cu sângele copiilor lor, iar eu sunt unul dintre ei”, a spus el, adăugând că cel puțin 60 de membri ai familiei sale au fost uciși în război.

Totuși, în ciuda limbajului dur în public, diplomații și oficialii arabi îl vedeau ca pe un relativ pragmatic în comparație cu vocile mai radicale din Gaza, unde aripa militară a Hamas a planificat atacul din 7 octombrie.

10 ani în fruntea Hamas

Israel consideră întreaga conducere a Hamas ca fiind teroristă. Haniyeh, Meshaal și alții au fost acuzați că continuă să „tragă sforile” organizației. Nu este clar cât de mult știa Haniyeh despre atacul din 7 octombrie. Planul a fost elaborat de consiliul militar al Hamas din Gaza. Era atât de bine păstrat încât unii oficiali Hamas păreau șocați de amploarea atacului.

Haniyeh, musulman sunnit, a avut un rol important în consolidarea capacității de luptă a Hamas. A cultivat legături cu Iranul, un aliat șiit. În deceniul în care a fost liderul principal al Hamas în Gaza, Israelul l-a acuzat că a ajutat la deturnarea ajutoarelor umanitare către aripa militară a grupului.  Hamas a negat acest lucru.

Ismail Haniyeh a părăsit Gaza în 2017. A fost succedat de Yahya Sinwar, un radical care a petrecut peste 20 de ani în închisorile israeliene. Haniyeh a condus bătălia politică a Hamas cu guvernele arabe. Adeeb Ziadeh, specialist în afaceri palestiniene, l-a descris ca fiind fața politică și diplomatică a grupului. Haniyeh și Khaled Meshaal s-au întâlnit cu oficiali din Egipt pentru a media discuțiile de armistițiu. În noiembrie, Haniyeh a vizitat Teheran pentru a se întâlni cu Ayatollahul Ali Khamenei.

Khamenei a spus că Iranul nu va intra în război fără a fi informat în prealabil. Haniyeh a fost activist studențesc la Universitatea Islamică din Gaza și s-a alăturat Hamas în timpul Primei Intifade. A fost protejatul fondatorului Hamas, Sheikh Ahmad Yassin, care a fost asasinat de Israel în 2004. Haniyeh a fost un susținător al intrării Hamas în politică. A devenit prim-ministru palestinian în 2006, după ce grupul a câștigat alegerile parlamentare.

 

Revista presei