Cine a fost femeia de care Neagu Djuvara s-a îndrăgostit nebunește? Era contesă și avea doar 16 ani!
- Florian Saiu
- 1 septembrie 2016, 11:05
Istoricul și scriitorul Neagu Djuvara și-a sărbătorit ieri cei 100 de ani de viață, prilej pentru calde aduceri aminte: „Prima mea dragoste a fost pasională, obsesivă”
Povestea primei iubiri a lui Neagu Djuvara este delicată și, povestită chiar de personajul principal, pare că se derulează aievea: „La câțiva ani după întoarcerea mea la Paris, în 1947, venind de la Stockholm, intru în sala de așteptare a unui cabinet medical, în care stau deja, tăcuți, doi pacienți. Mă surprinde un parfum tare, pe care nu-l identific îndată, dar sunt cuprins de o emoție subită, inima-mi bate mai iute. Ah! Văd. E acel buchet mare de mimoze, sus, pe pianul cu coadă...
...De mult, probabil de vreo douăzeci de ani de când eram școlar la Nisa, n-am mai mirosit mimoze. Și dacă-mi bate inima atât de tare e fiindcă mirosul de mimoze se leagă, la paisprezece și cincisprezece ani, de prima mea dragoste pasională, obsesivă, pentru tânăra contesă poloneză Sofia Ravita-Gavrońska... Când eram liber de la liceu, duminica și joia după-amiaza, alergam chiar dacă ploua cu găleata, de sus de la Cimiez, unde ședeam, până departe, la vreo cinci kilometri, pe malul mării, între Nisa și Villefranche, la clinica unde era internată mama ei suferind de o gravă afecțiune cardiacă, iar în grădina clinicii - Villa Graziella îi zicea - erau tufe de mimoze. Vai, ce minune de feminitate era fata asta de șaisprezece ani! Cum știa să mă chinuiască... De la o dată la alta mă răsucea, ba mă sfida cu răceală, ba îmi dădea speranțe nebunești - și dragostea mea era atât de romantică, de pură, de totală... Soarta ne-a despărțit. Și toată viața am păstrat convingerea, iluzia, visul că ea era cea care îmi fusese hărăzită și că, spre nenorocirea mea, nu știusem mai târziu s-o caut până la capătul lumii...”.
Mărturisirea lui Neagu Djuvara a fost prinsă, de Editura Humanitas, într-un volum aniversar, dedicat sărbătorii a 100 de ani de la nașterea istoricului. Cartea se numește „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”.