Evenimentul Zilei > Monden > Cine a compus, de fapt, „La Chilia-n port”, melodia pe care Nelu Ploieșteanu a făcut-o celebră
Cine a compus, de fapt, „La Chilia-n port”, melodia pe care Nelu Ploieșteanu a făcut-o celebră

Cine a compus, de fapt, „La Chilia-n port”, melodia pe care Nelu Ploieșteanu a făcut-o celebră

Aproape că nu există român care să nu cunoască versurile și să nu fi fredonat vreodată „La Chilia-n port”. Nelu Ploieșteanu a pus melodia pe disc. Și  fiind lăutar cunoscut, și-a legat numele de ea. Nu a compus-o, însă, el.

Ultimele evenimente ne duc cu gândul la Nelu Ploieșteanu și povestea melodiei „La Chilia-n port”. Pare cea mai cunoscută din repertoriul artistului care a scos 15 albume și care, pe finalul vieții s-a apucat să cânte trap alături de Alex Velea. Puțină lume știe că nu era piesa lui. Undeva prin 2010, la Galați  a murit Traian Spiru. I se spunea Puiu. El este,  în realitate, autorul celebrei melodii.

Versurile originale erau acestea: „Când privesc departe-n zare/ Mă cuprinde-un dor/ Când văd păsări călătoare/ Tare-aş vrea să zbor/ Să trec munţii spre câmpie/ Să trec Dunărea/ Să văd balta argintie/ Ah, la Dobrogea! / Iese trenul pe sub munte/ ca un şarpe lung/ taie râuri, muşcă punte/ telegrafii fug. Uite Dunărea în zare, uite salcia/ I-auzi şuer de vapoare/ Ah, la Dobrogea“.

Trimis de comuniști la reeducare

Traian Spiru, cunoscut ca Puiu Spiru, s-a născut la Luncaviţa, judeţul Tulcea, în prima zi a anului 1927. A venit pe lume într-o familie de greci. Erau bogați ai lui. Când s-au trecut la cele veșnice au lăsat moștenire până și o  biserică şi o clopotniţa.

Fiind consideraţi chiaburi părinţii lui Traian au fost trimişi de comunişti în lagărele de muncă ale Canalului Dunăre-Marea Neagră. După ce s-au întors, casele fiindu-le confiscate, au trăit în bordeie, unde au şi sfârşit. la rândul său, Puiu a ajuns pe şantierul de reeducare de la Bicaz, la muncă silnică, trimis tot de comuniști. Asta i-a ucis viitorul.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.