Cine a ajutat Republica Moldova să desfășoare summitul CPE

Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Franței a propus organizarea summitului Comunității Politice Europene (CPE) în Republica Moldova, iar președintele României este cel care a ajutat la organizarea.

Dezvăluirea a fost făcută de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Mulțumiri pentru Macron și Iohannis

„Mulțumesc președintelui francez, Emmanuel Macron, care a propus organizarea summitului CPE în Republica Moldova, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a susținut această idee. Mulțumesc președintelui român, Klaus Iohannis pentru ajutorul oferit în organizarea summitului. Evenimentul a demonstrat că aderarea Republicii Moldova la UE e tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor. Vocea noastră contează când se iau decizii importante”, a declarat președintele de la Chișinău.

„Republica Moldova nu mai e văzută ca o țară batjocorită de Kremlin”

Întrebată despre cheltuielile suportate pentru organizarea summitului, Maia Sandu a declarat că nu cunoaște cât s-a cheltuit, iar suma va fi făcută publică în zilele următoare, după ce vot fi finalizate calculele. Președintele a precizat că beneficiile pe care le-a primit Republica Moldova în urma summitului CPE sunt cu mult mai mari decât cheltuielile suportate.

„Întreaga Europă a venit la noi pentru a confirma că Republica Moldova este importantă, pentru a ne sprijini să îndeplinim aspirațiile cetățenilor noștri și pentru a aduce Europa acasă. Evenimentul nu vine din noroc, dar din credința că Republica Moldova va reuși. Summitul a pus Republica Moldova în centrul Europei și a arătat că moldovenii pot face orice își propun. Într-o perioadă relativ scurtă, am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea noastră în lume, Republica Moldova nu mai e văzută ca o țară batjocorită de Kremlin, ci este percepută drept o viitoare membră a UE” , a declarat șefa statului.

Ce planuri are Republica Moldova

Maia Sandu a precizat că Republica Moldova a început un șir de acțiuni cu suportul Uniunii Europene, care au fost confirmate în cadrul summitului CPE.

Printre acestea se numără: modernizarea armatei și capacităților de apărare, scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, începând cu 1 ianuarie 2024, fortificarea securității cibernetice, construcția podului Cosăuți – Iampil, creșterea investițiilor din partea UE și acordarea suportului financiar pentru procurarea resurselor energetice.