Editura Evenimentul si Capital

Cînd s-a sigilat Arhiva SIPA, imediat după Hotărîrea de Guvern din 9 februarie 2006, totul era arhivat electronic. Monica Macovei a primit un opis al Arhivei în format electronic | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 0 Comentarii | 1995 Vizualizari

Alexandra Andon, o ziaristă de la RRA, despre al cărui profesionalism am mai scris, nu s-a lăsat intimidată de Diversiunea meșterită de Statul Paralel sub forma mustrării de tip bolșevic Sînt atîtea mari probleme interne și internaționale și voi discutați despre SIPA? și a organizat vineri, 26 mai 2017, la 13: 20, la emisiunea sa Probleme la zi, de pe RRA, o dezbatere despre Scandalul SIPA. Despre Scandal s-au pus la cale multe talkshow -uri. Potrivit tradiției de veacuri a televiziunilor de știri, toate sînt trăncăneli de tip Fierăria lui Iocan din Moromeții, în care cu cît știi mai puțin despre ce-i vorba cu atît te vîri în vorbă cît mai des.

Așa se explică faptul că după publicarea Raportului de către Evenimentul zilei, în Scandalul SIPA nu s-a progresat nici măcar cu un milimetru în aflarea adevărului.

Dezbaterea de la RRA, condusă profesionist de Alexandra Andon, poate fi apreciată însă ca pas înainte în investigațiile presei.

Ascultînd emisiunea, m-am gîndit că una e vorba de la Radio, care zboară, și alta e vorba de pe cristoiublog.ro, care rămâne, fie și în format electronic.

Prin urmare am făcut rost de aceasta de la RADOR, excelenta Agenție de știri a Radioului public, și acum o public în acest spațiu.

Pentru înlesnirea lecturii, am pus intertitluri. Georgiana Iorgulescu: Mi se pare că Tudorel Toader joacă șah cu noi

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 mai, ora 13:20) – Emisiunea: “Probleme la zi” – Realizator: Alexandra Andon – Bună ziua şi bun găsit tuturor! Arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiţiei române. Vom transforma Arhiva SIPA într-un fel de CNSAS despre sistemul de justiţie. Arhiva trebuie desecretizată, arhiva trebuie închisă şi arsă. De când a fost readusă în atenţie, această arhivă a Serviciului secret al Ministerului de Justiţie, am ascultat un noian de declaraţii, deocamdată aşezate vraf, de vreme ce timp de peste zece ani nimeni nu a încercat să lămurească lucrurile până la capăt. Dar şi acţiunea politică de până acum şi frânturile de informaţii care răzbat până la noi sugerează că Arhiva SIPA conţinea informaţii compromiţătoare, culese licit sau nu despre unii magistraţi. Şi atunci, a fost sau nu afectată integritatea arhivei, unde au ajuns copiile, dacă ele au fost făcute? De ce această temă acum? Este subiectul ediţiei de astăzi. Îi spun bun venit în studio doamnei Georgiana Iorgulescu, director la Centrul pentru Resurse Juridice. Vă mulţumesc foarte mult. Bună ziua!

Georgiana Iorgulescu: Bună ziua! Şi eu vă mulţumesc.

Realizator: De ce pornim toţi de la prezumţia că această arhivă conţinea informaţii grave, compromiţătoare la adresa unor magistraţi, şi că ele au ajuns în mâinile unor persoane care puteau să şi decidă în legătură cu soarta acelor magistraţi? Asta este percepţia publică.

Georgiana Iorgulescu: Da, aşa este. Lucrurile sunt foarte vechi, să ştiţi că lucrurile astea, într-o formă mai mult sau mai puţin voalată, au fost consemnate în rapoartele de ţară. În perioada în care se făceau negocierile de aderare la UE, pe Capitolul “Justiţie” apăreau astfel de lucruri legate de Arhiva SIPA, nu de Arhiva SIPA, de activitatea acestei unităţi de intelligence, că este vorba de o unitate de servicii secrete, motiv pentru care, după debarcarea Rodicăi Stănoiu în 2004, primul lucru pe care l-a făcut noul ministru al justiţiei, Cristian Diaconescu, a fost, de fapt, să desfiinţeze această structură SIPA şi s-o retransforme în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. Este foarte interesant, pentru că hotărârea de guvern prin care se desfiinţa SIPA şi se inventa această nouă direcţie, este un articol şi un aliniat foarte interesant, oamenii de la DGPA-ul acesta nou trebuia să participe cumva la urmărirea penală. Strângeau informaţii, făceau acte de urmărire penală. Vi se pare cunoscut nu? Că tocmai am discutat, acum doi ani, de decizia Curţii Constituţionale. Nu reiese din acest HG de pe vremea domnului Diaconescu ce s-a întâmplat cu oamenii. Au migrat oamenii de la SIPA la DGPA, au fost aduşi alţi oameni, ce s-a întâmplat cu arhiva. Citesc astăzi în presă declaraţiile domnului procuror Doru Dobocan, care a fost ultimul director procuror al acestei DGPA şi care spune: “Arhiva adevărată nu este aceasta care se află la ANP”. Interesant este unde este arhiva adevărată. A fost din SIPA, din anii 2003-2004. Am citit astăzi de dimineaţă. Deci, iată că nu ştim dacă această arhivă este arhiva completă a fostului serviciu, SIPA anume.

Realizator: Este atunci foarte interesant să aflăm diversele comisii ce au consultat.

Georgiana Iorgulescu: Şi asta este important, de aflat, dar nu ştiu dacă comisiile, în fine. S-a dat ieri o listă cu persoanele care au intrat în arhivă. Sigur este o listă bine venită. Lumea s-a năpustit asupra acestor persoane. Ele bănuiesc că au intrat în arhiva SIPA pe baza unor ordine date de ministrul justiţiei, care bănuiesc că acele ordine, nu le-am văzut, ar trebui să conţină şi ce anume trebuie să facă oamenii aceea când intră. Dar aici sunt şi lucruri foarte interesante. Am văzut componenţa comisiilor mai mult de pe vremea domnul Chiuariu, şi a domnului Predoiu, şi mai puţin de pe vremea ministrului Monicăi Macovei, care, atenţie, nu a desfiinţat SIPA, a desfiinţat DGPA-ul, continuatoarea SIPA. Este un vaccum în perioada asta 2005 – 2006, nu ştim nimic. Domnul Toader spune că nu a găsit procese verbale, nu a găsit nimic. Tot domnul Toader vine, ieri, la ora 2:00 şi ne spune că ar mai fi încă două rapoarte care trebuie descretizate şi că ar fi fost mult mai multe persoane care au intrat acolo. Mie mi se pare că joacă şah cu noi. Eu aşa îl văd, în faţa unei table de şah, mută câte un pion, adică o informaţie. Noi aşteptăm cu sufletul la gură o altă informaţie. Nu ştiu cu cine se războieşte. Adică la jocul de şah nu îmi dau seama, el e pe o parte, nu ştiu cine e pe partea cealaltă. Şi mă explic.

Realizator: Cu toate aceste, mai este interesant un lucru, dacă şi asupra conţinutului şi locului unde se află arhiva există semne de întrebare, diverşii miniştri care au trimis, au semnat oridine pentru comisii care să inventarieze Arhiva SIPA, unde i-au trimis, la arhiva de la ANP sau la arhiva adevărată?

Georgiana Iorgulescu: Asta cu arhiva adevărată am aflat-o şi eu astăzi, cum vă spuneam, de la procurorul care a fost ultimul şef al DGPA. Acum, acel ordin al ministrului Monica Macovei prin care a desfiinţat DGPA nu a fost respectat niciodată.

Realizator: Până la capăt…

Georgiana Iorgulescu: HG, de fapt, nu ordin, HG.

Realizator: Nu a fost respectat niciodată până la capăt.

Georgiana Iorgulescu: Nu. A fost un termen imposibil. Dumneaei a socotit că în 180 de zile se poate face inventarierea, predarea ş.a.m.d. Şi acolo sunt două articole. Unu care spune că se predă la ANP nu arhiva, ci patrimoniul DGPA, pe baza unei comisii de iventariere, şi o altă comisiei, separată, specială, care trebuia să facă inventarierea arhivei, a documentelor şi care cu avizul CSAT trebuia să îndrepte documentele fie către arhivele naţionale, fie către structurile de apărare, ordine publică, siguranţă naţională. S-o fi dat ceva acolo, la structurile astea, nu s-o fi dat? HG-ul nu a fost niciodată dus la îndeplinire până la capăt, că în 180 de zile nu se putea face nimic. De-aia am ajuns până la domnul Predoiu, de fapt.

Cum l-a omis Tudorel Toader de pe Lista publicată tocmai pe Cristi Danileț

Realizator: Cu atât mai mult cu cât membrii primei comisii care a intrat în Arhiva SIPA, din care face parte şi judecătorul Cristi Danileţ, spun că au intrat de trei ori în această arhivă, însumând câteva ore. Este domnul judecător Danileţ împreună cu noi, prin telefon. Bună ziua!

Cristi Danileţ: Bună ziua! Vă mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Aţi fost şi membru al CSM. În momentul în care doamna ministru Macovei v-a delegat să intraţi în această arhivă SIPA, în primul rând, dumneavoastră sunteţi sigur că era Arhiva SIPA sau aveţi acelaşi tip de îndoieli ca şi procurorul care a condus ultima dată SIPA?

Cristi Danileţ: Cu siguranţă este Arhiva SIPA, respectiv toate documentele adunate de la serviciile teritoriale şi de la direcţia principală a Direcţiei Generale a Penitenciarelor, care s-au depozitat în două camere din cadrul sediului principal al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Aia este arhiva SIPA, nu există alte documente la Ministerul Justiţiei sau trimise către alte structuri ale statului.

Realizator: Care a fost scopul pentru care aţi intrat dumneavoastră în această arhivă? Deci, a fost un ordin al ministrului, v-a desemnat pe dumneavoastră, cu ce scop şi în ce a rezultat activitatea dumneavoastră?

Cristi Danileţ: Închipuiţi-vă momentul lui iunie 2006, când se desfiinţează în totalitate DGPA-ul, fosta SIPA, se închide activitatea acesteia, sunt eliberaţi din funcţie cei 180 de angajaţi, ofiţeri şi subofiţeri SIPA, şi se depozitează toate documentele în cele două camere de care v-am vorbit. Primul lucru pe care l-a făcut ministrul era să stabilească ce anume avem în acele camere, întrucât nu erau predate registre, opisuri, indexări ş.a.m.d. Nu ştiam ce documente s-au strâns în acea cameră. Prin urmare, ministrul desemnează – este adevărat, de-abia în ianuarie 2007 – doi oameni, pe mine şi un coleg procuror, pentru a merge în arhivă şi a face o evaluare a acesteia: ce tip de documente avem, de ce natură sunt ele, cine ar trebui să le inventarieze, cam în cât timp? Vă daţi seama, în momentul în care, eu personal niciodată nu am avut de-a face cu o structură a serviciilor de informaţii până acum şi, în momentul în care am desigilat uşa şi am intrat în fiecare din cele două camere, nu ştiam de unde să încep, neavând o evidenţă clară a documentelor de acolo.

Realizator: Şi atunci, cum vă explicaţi faptul că o comisie ulterioară, cea din care au făcut parte doamna Laura Scântei, domnul Horia Georgescu, spun că exista o metodă de arhivare, de opisare a acestei arhive, că exista şi un format electronic?

Cristi Danileţ: Este simplu: pentru că dumnealor au parcurs acea arhivă în câteva luni, în timpul unor vizite în mod regulat.

Realizator: Este adevărat.

Cristi Danileţ: Deci, au ajuns în cele din urmă, lăsaţi-mă să vă explic, au ajuns în cele din urmă la documentele de care eu vă vorbesc. Dar eu v-am spus de prima noastră intrare, când deschizi uşa şi vezi un maldăr de documente aranjate pe rafturi. De unde începi?

Georgiana Iorgulescu: Domnule judecător, aţi intrat în 2006 sau în 2007?

Cristi Danileţ: În 2007.

Georgiana Iorgulescu: În 2006 nu aţi intrat deloc?

Cristi Danileţ: Din iunie 2006 până în ianuarie 2007 nu a intrat nimeni.

Georgiana Iorgulescu: Există o comisie, din care făceaţi şi dumneavoastră parte şi istoricul Marius Oprea, era o listă mai lungă, şi domnul procuror care spune că nu este adevărată şi în integralitate arhiva aceasta. Asta a fost prima comisie.

Cristi Danileţ: Da, este prima comisie de inventariere a patrimoniului SIPA şi de stabilire a calendarului de desfiinţare.

Georgiana Iorgulescu: Păi, şi în 2006. Este 2006, nu a intrat nimeni, cum s-a făcut inventarierea în 2006, dacă nu a intrat nimeni acolo şi dumneavoastră spuneţi…?

Cristi Danileţ: Nu prin contact fizic cu arhiva, ci doar pe bază de documente furnizate de servicii. Adică: am stabilit calendarul, patrimoniul, destinaţia patrimoniului, data la care efectiv DCPA îşi încetează activitatea, ce anume se întâmplă cu oamenii care sunt eliberaţi din funcţii.

Georgiana Iorgulescu: Istoricul Marius Oprea are o cu totul şi cu totul altă interpretare. Cristi Danileţ: Adică el a intrat în arhivă, v-a spus că a intrat în arhivă?

Georgiana Iorgulescu: Are o altă interpretare legată de opisare, de CD-uri şi aşa mai departe.

Cristi Danileţ: V-a spus că a intrat în arhivă? Domnul Oprea a spus că a intrat în arhivă?

Georgiana Iorgulescu: Ascultaţi-mă puţin. Dumneavoastră vreţi să-mi spuneţi că un serviciu secret, cum a fost SIPA, atâţia ani de zile, nu avea un regim de cartotecă?

Cristi Danileţ: Eu vă spun că eu nu l-am găsit, nu mi-a fost predat şi nu l-am găsit.

Georgiana Iorgulescu: Şi dumneavoastră cum aţi făcut preluarea fără cartotecă şi fără nimic? Aşa ceva nu se poate. Vorbim de secrete de stat, secrete de serviciu. Cum este posibil?

Cristi Danileţ: Asta îl întrebaţi pe domnul Oprea, că înţeleg că este mai credibil decât mine, care am avut acces la arhiva SIPA.

Georgiana Iorgulescu: Dar nu este vorba de domnul Oprea, este vorba că aţi făcut parte dintr-o echipă care trebuia să stabilească…

Cristi Danileţ: Deci, dumneavoastră vă daţi cu părerea şi eu vă spun ce am constatat, care dintre noi are dreptate?

Georgiana Iorgulescu: Păi, nu îmi dau cu părerea!

Realizator: Domnule judecător, aşadar, dumneavoastră aţi intrat prima dată în această arhivă în ianuarie 2007, da?

Cristi Danileţ: Eu aş vrea să spun un lucru, să nu ridicăm un fel de culpabilizare, un fel de suspiciune asupra membrilor care au intrat în arhiva SIPA. Toţi am fost autorizaţi de câtre ministru, în baza unui certificat ORNISS, şi toţi am avut o minisune.

Realizator: Atunci cum vă explicaţi raportul comisiei instituite de domnul Chiuariu, care spune foarte clar, raportul publicat în presă, chiar dacă el este secret, spune foarte clar că din arhivă au fost luate documente, au fost xerocopiate, au fost făcute ştersături…

Cristi Danileţ: Dar nu vreţi să citiţi exact fraza asta care spune că din Arhiva SIPA au fost preluate documente? Că tot am văzut-o derulându-se la jurnalişti, dar nimeni nu citeşte şi propoziţia dinainte. Citiţi vă rog fraza!

Realizator: Vreţi să spuneţi…

Cristi Danileţ: Da, să citiţi fraza care spune că din Arhiva SIPA s-au luat documente, că Arhiva SIPA s-a constituit de-abia în iunie 2006. Haideţi să vedem, când anume s-au luat documente din Arhiva SIPA?

Realizator: Cum adică Arhiva SIPA s-a constituit de-abia în 2006?

Cristi Danileţ: În sensul că toate documentele s-au adunat şi s-au sigilat în ceea ce numim astăzi Arhiva SIPA în iunie 2006, când s-a închis.

Realizator: Şi atunci, acea comisie a văzut exact Arhiva SIPA. Dumneavoastră ce aţi văzut?

Cristi Danileţ: Eu o iau de la început cu explicaţiile, atunci.

Realizator: Încă o dată, haideţi să o luăm de la început.

Cristi Danileț: Daţi-mi fraza din raportul de care faceţi vorbire care spune că…

Georgiana Iorgulescu: Dar de ce nu o daţi dvs, dle judecător, că bănuiesc că o aveţi în faţă?

Cristi Danileț: Ba da, v-o dau. V-o dau!

Georgiana Iorgulescu: Păi, haideţi, citiţi-o, vă rog!

Cristi Danileț: Uitaţi-vă acolo, Comisia din anul 2005 a luat documente şi le-a predat ministrului Macovei, da? În Comisia din 2005, documente din cadrul Ministerului Justiţiei. Deci, de ce amestecăm lucrurile? Una sunt documentele din cadrul Biroului de Documente Secrete de la Ministerul Justiţiei, în anul 2005, şi alta este Arhiva SIPA, de care vorbim, constituită în iunie 2006. În mod voit amestecăm evenimentele?

Realizator: Bun. Deci, dvs, între iunie 2006 şi ianuarie 2007, aţi participat la constituirea Arhivei SIPA?

Cristi Danileț: În luna lui iunie 2006 s-a închis Serviciul SIPA şi atunci s-au sigilat uşile în care s-au depozitat documente ale acestui serviciu. În acel moment se consideră închisă activitatea DGPA-ului, care a succedat SIPA. Din iunie 2006 până în ianuarie 2007 nu a intrat nimeni în arhivă, ea nu a constituit o prioritate pentru minister, care pregătea aderarea la Uniunea Europeană. Deci, timp de şase luni arhiva a fost sigilată complet, fără accesul nimănui.

Georgiana Iorgulescu: Adică, dle judecător, nu s-a respectat HG-ul care avea termenul acela, recunosc că imposibil, de 180 de zile.

Cristi Danileț: Da, nu s-a respectat. Da, nu s-a respectat HG-ul.

Georgiana Iorgulescu: Dvs, dacă nu aţi intrat în 2006, la ce vă trebuia ORNISS-ul?

Cristi Danileț: Eu aveam ORNISS din ianuarie 2005, când m-am detaşat în Ministerul Justiţiei. Fiecare consilier al ministrului, împreună cu secretarii de stat şi împreună cu directorii din minister au certificat ORNISS, pentru că în Ministerul Justiţiei se manipulează documente care sunt clasificate.

Realizator: Ceea ce aţi văzut dvs în arhiva SIPA, aşadar, nu aţi văzut toată arhiva, nu aţi ajuns la sistemul de opisare, dar dosarele pe care le-aţi văzut sugerau că sunt înregistrate într-un anume fel, aveau numere, ce aveau?

Cristi Danileț: Este prea mult să îmi amintesc în amănunţime acest aspect şi eu cred că am declarat de mai multe ori, unele dintre ele aveau un număr de ieşire către Parchetul General, pentru că erau suspiciuni de corupţie, altele aveau o rezoluţie trimisă către cabinetul ministrului. Asta este tot ceea ce îmi amintesc acum.

Realizator: Este posibil, aşadar, ca din această arhivă, pe care dvs o vedeaţi abia la începutul 2007, să fi dispărut în 2005 unele documente?

Cristi Danileț: Păi, dacă arhiva s-a constituit de-abia în iunie 2006, de unde să ştiu eu dacă s-au sustras documente în 2005, când serviciul încă era funcţionabil, încă nu era desfiinţat?

Georgiana Iorgulescu: Eu refuz să cred.

Cristi Danileț: Vedeţi cum încurcăm! Vedeţi cum încurcăm evenimentele!

Realizator: Este alături de noi…

Georgiana Iorgulescu: Eu refuz să cred ce spune dl Danileţ. Ne ia aşa de…

Realizator: Este alături de noi, prin telefon, şi istoricul Marius Oprea.

De unde știe Cristi Danileț ce conțineau notele informative primite de la DGPA de Monica Macovei?

Cristi Danileț: Este foarte simplu, vă spun, în ianuarie 2005 DGPA încă funcţiona. Era în subordinea ministrului justiţiei. Dacă DGPA-ul avea suspiciuni de corupţie cu privire la ceea ce se întâmplă în penitenciar, şi ştiu cel puţin două suspiciuni mari de corupţie în legătură cu ceea ce se întâmplă în sistemul penitenciar, este vorba de un dosar care a devenit dosarul Brădişteanu şi, un alt dosar, cel privind Palatul de Justiţie, două achiziţii publice. Acele documente, dacă proveneau de la DGPA, eram obligaţi prin lege să le trimitem către Parchetul Anticorupţie. Probabil despre aceste documente este vorba. Georgiana Iorgulescu: Dar de unde ştiţi dvs ce conţineau notele informative care priveau suspiciunile din mediul penitenciar?

Cristi Danileţ: Dar de unde ştiţi dvs ce nu conţineau acele documente?

Georgiana Iorgulescu: Dar nu e vorba de asta, e vorba de acces! Eu nu vorbesc ce conţine. Dvs ne-aţi spus despre nişte…

Cristi Danileţ: Păi, încă o dată spun: în ianuarie 2005 aveam certificat ORNISS. De fapt, ce vreţi să spuneţi? Ce vreţi să spuneţi, că ministrul Macovei a avut în subordine…?

Georgiana Iorgulescu: Vă rog să vă abţineţi! Eu vreau să spun că dvs, în calitate de consilier al ministrului, nu înţeleg în virtutea căruia act normativ aveaţi acces la informaţii care se puteau constitui ulterior în dosare penale. Asta nu înţeleg.

Cristi Danileţ: Da. Este treaba dvs că nu înţelegeţi! Eu vă explic la ce am avut acces şi la ce n-am avut acces.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI