Cinci semne ale blatului PNL-PSD în cazul Șova

Cinci semne ale blatului PNL-PSD în cazul Șova

Modul în care PNL a gestionat cazul Șova are toate elementele unui complot cu PSD

Absența unor liberali de la ședința în care s-a reluat votul în cazul lui Dan Șova, dar și a unor senatori afiliați grupului PNL a readus în discuție teoria unui blat în cazul PSD-PNL. EVZ vă prezintă cinci elemente care conduc la această concluzie:

1. Ordinea de zi, votată de PNL

Deși au spus că nu susțin reluarea votului în cazul Șova și că vor ca Senatul să adopte o hotărâre prin care să se ia act de faptul că a fost încuviințată cererea de reținere și arestare a lui Șova, senatorii PNL au votat ordinea de zi formulată în așa fel încât să se treacă la reluarea votului asupra cererii. Când au încercat să blocheze reluarea votului, cel care a condus ședința, Cristian Dumitrescu, le-a spus: „Ați votat ordinea de zi, iar pe ordinea de zi e stipulat faptul că se votează, din nou, cererea Justiției“. „A fost o șmecherie băgată de președintele de ședință”, a explicat președintele Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc, pentru EVZ, precizând că s-a luptat în cadrul Comisiei, dar că PSD deține majoritatea.

FOTO: Ilie Sârbu, liderul senatorilor PNL, discutând cu Puiu Hașotti, unul dintre cei mai infl uenți lideri liberali  FOTO: EVZ

2. Absenți nemotivat

Doar 7 voturi au lipsit pentru ca Dan Șova să ajungă în „beciul domnesc”, în condițiile în care au lipsit 9 senatori de la PNL și 2 senatori afiliați grupului liberal: Tudor Chiuariu și Varujan Vosganian. Întrebat de EVZ de ce a lipsit, Vosganian a spus: „Hai, lasă!”, după care a închis telefonul. Singurele absențe motivate au fost Anca Boagiu și Mihaela Popa, iar absenți nemotivați au fost Crin Antonescu, Cristian Bodea, care a invocat motive personale, Gigi Chiru, Iulian Dumitrescu, Dian Popescu, Viorel Grigoraș și Florian Daniel Cristian, toți de la vechiul PNL.

„Mă aflu într-o deplasare privată, în afara țării, programată din bani personali, cu câteva luni înainte de acest vot, a precizat senatorul Gigi Chiru.

3. Nu au plecat de la vot

Chiar dacă aceasta a fost o soluție discutată inclusiv în cadrul grupului PNL, liberalii au decis să rămână la votul în cazul Șova, girând practic, demersul PSD.

„Am avut discuția la grup privind ieșirea din sală, dar vă dați seama, dacă au lipsit 5 colegi a ieșit scandal, dacă lipseau 50 și ceva ce se întâmpla?”, a argumentat Boboc.

4. Nu au mai cerut vot deschis

De regulă, liberalii anunțau că vor vota cu bilele la vedere în cazul cererilor pe Justiție, dar acum nu au mai făcut acest lucru.

5. Gorghiu, mulțumiri pentru senatorii

PNL Din Tokyo, Gorghiu s-a arătat deranjată că PNL este culpabilizat pe votul de la Senat, adăugând: „PNL și-a făcut datoria. Vreau să le mulțumesc public senatorilor PNL pentru că au votat corect”.

Blaga vrea sancțiuni

Reacția copreședintelui PNL Vasile Blaga a fost diferită de cea a Alinei Gorghiu. El a afirmat, la RFI, că senatorii liberali care au lipsit de la votul de marți nu au avut niciun motiv să absenteze, iar acest lucru va fi discutat „foarte serios” în interiorul partidului. „Nu există niciun motiv, exceptând-o pe doamna Boagiu, care este la reuniunea Partidului Popular European extrem de importantă de la Oslo, în rest, nu există nici un fel de motivare și lucrul ăsta îl vom discuta foarte serios față de absența colegilor noștri”, a afirmat Blaga.

Ponta, ironii pentru Gorghiu

Premierul Victor Ponta a ironizat- o pe Alina Gorghiu, spunând că abia așteaptă ca liberalii să depună moțiunea de cenzură, fie chiar și de la Tokyo, acolo unde copreședintele PNL participă la o adunare parlamentară până pe 7 iunie. Totodată, Ponta a spus că procurorul îl poate trimite oricând în judecată pe Dan Șova, dacă are probe, iar dacă nu are înseamnă că a fost o înțelegere între procuror și peneliști să facă circ.