Cinci români au murit în urma seismului din Italia

Cinci români au murit în urma seismului din Italia

Cel puţin 207 persoane şi-au pierdut viaţa, 34 sunt date dispărute şi peste 1.500 au fost rănite în cutremurul din noaptea de duminică spre luni. Printre victimele seismului se numără şi cinci români, Ministerul Afacerilor Externe confirmând decesul acestora.

Agenţia italiană Adnkronos anunţa, încă de dimineaţă, că trei cetăţeni din România (tată, mamă şi fiul lor) şi-au pierdut viaţa în cutremurul devastator de ieri.

Jurnaliştii italieni scriau că cei trei au fost scoşi de sub ruinele din localitatea San Demetrio. Informaţia a fost confirmată, ulterior, de Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia.

Diplomatul a mai spus, într-o intervenţie telefonică la RTV, că este adevărată şi informaţia potrivit căreia, în această dimineaţă, nouă cetăţeni români au solicitat sprijinul ambasadei. Consulul a eliberat titluri de călătorie necesare întoarcerii în ţară pentru opt dintre aceştia, o persoană având asupra sa cartea de identitate.

Ambasada României la Roma este în contact permanent cu autorităţile locale si comunică în mod operativ la MAE eventuale informaţii noi care privesc cetăţenii români. În cursul zilei de astăzi, se vor deplasa în zonă trei diplomaţi din cadrul Ambasadei României la Roma, pentru a acorda asistenţa necesară românilor.

În plus, după încheierea operaţiunilor de salvare a supravieţuitorilor, reprezentanţii ambasadei vor acorda sprijinul necesar familiilor afectate.

Replică de 4,4 grade

O puternică replică seismică a avut loc, astăzi, în jurul orei 11:30 (12:30 ora României) la Aquila, regiunea cea mai afectată de cutremurul devastator de ieri dimineaţă, informează AFP. Potrivit institutului seimologic, aceasta a avut o intensitate de 4,4 grade.

50.000 de sinistraţi

Centrul Italiei a fost lovit de un puternic cutremur de pământ, cel mai violent produs în peninsulă în ultimii zece ani.

În afara celor peste 179 de morţi şi a celor peste 1.500 de răniţi, alte 50.000 de persoane au rămas fără adăpost, potrivit unui bilanţ oficial.

Majoritatea victimelor au fost înregistrate în oraşul L’Aquila, capitala provinciei muntoase Abruzzo, situată la circa 100 de kilometri nord-est de Roma. Oraşul a fost părăsit de majoritatea celor 60.000 de locuitori imediat după primele replici ale seismului cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter, produs în cursul nopţii de duminică spre luni. Un spital local a fost evacuat de urgenţă deoarece risca să se prăbuşească în cazul unor noi replici.

Potrivit serviciului de protecţie civilă, aproximativ 2.000 de imobile s-au prăbuşit în L’Aquila, oraş situat la cinci kilometri de epicentrul cutremurului. Mobilizare în L’Aquilla Peste 1.700 de membri ai echipelor de intervenţie, dintre care 1.500 de pompieri, au fost mobilizaţi în localitatea devastată, a anunţat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni. „Sunt în contact cu miniştrii europeni de interne care şi-au oferit sprijinul, dar momentan nu avem nevoie pentru că dispozitivul de intervenţie funcţionează foarte bine”, a declarat acesta. Rusia, Germania, Franţa şi Grecia şi-au oferit sprijinul, în timp ce mai mulţi lideri mondiali, printre care preşedintele american, Barack Obama, au transmis mesaje de condoleanţe familiilor victimelor. O serie de oficiali italieni au făcut apel la populaţie să doneze sânge, în timp ce asociaţiile neguvernamentale vor organiza colecte de fonduri pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremur.

Premierul Silvio Berlusconi a renunţat la deplasarea în Rusia pe care trebuia să o efectueze ieri, alături de 1.000 de oameni de afaceri şi bancheri, şi a decretat starea de urgenţă la nivel naţional. „Situaţia este de aşa natură încât se impune prezenţa şefului guvernului la faţa locului”, a explicat Berlusconi. Guido Bertolaso, şeful departamentului naţional de protecţie civilă, a fost desemnat de guvernul de la Roma coordonator al activităţilor de intervenţie din provincia Azzuro. Oficialul italian a avertizat populaţia că numărul victimelor ar putea creşte pe măsură ce echipele de intervenţie pătrund sub dărâmături. Avertisment ignorat

Potrivit Hotnews, un cercetător de la Institutul de Fizică Nucleară din Italia avertizase autorităţile că există riscul producerii unui seism violent, dar a fost ignorat.   Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că, potrivit informaţiilor de care dispune în prezent, nici un român nu se numără printre victimele seismului. Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, a trimis ieri o scrisoare de condoleanţe omologului său italian, Franco Frattini.

MIRACOL: O tânără a fost salvată, după 23 de ore 

Italianca, în vârstă de 24 de ani, a fost scoasă, noaptea trecută, de sub dărâmături, după ce a fost blocată aproximativ 23 de ore, relatează AFP.

"A fost o salvare foarte dificilă. Erau grinzi care ar fi reprezentat un pericol şi ea avea picioarele blocate", a spus unul dintre salvatori. Sucevenii vor să-i ajute pe italieni

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au transmis oficialilor regiunii italiene grav afectate de cutremurul de ieri, Abruzzo, o scrisoare de compasiune şi solidaritate.

În cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Flutur, reprezentantul CJ, a precizat, în această dimineaţă, că autorităţile sucevene vor să ajute această regiune.

"Suntem în legătură cu ei să le oferim şi o mână de ajutor. Ne interesăm să-i ajutăm concret, fizic", a spus Flutur, citat de Mediafax.

Românii din Italia, care se află sau cunosc conaţionali în situaţii de risc din cauza acestui seism, au fost rugaţi să contacteze misiunile României în Peninsulă. Numărul de urgenţă al Ambasadei este 0039 345 230 24 89.

  ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:39

CITIŢI ŞI:

Românii afectaţi de cutremurul din Italia dorm în maşini

Cutremurul din Italia, dramă naţională

Ne puteți urmări și pe Google News