Cinci obiective din Republica Moldova, pe care orice turist trebuie să le viziteze
- Nicolae Comănescu
- 30 iunie 2024, 19:38
Republica Moldova este împânzită de zone extrem de atractive ce merită vizitate. Mai ales în această perioadă a concediilor, în care turiștii încearcă să se relaxeze în diferite destinații. Basarabia se laudă cu zone de vis, unele învăluite în mister, altele, marcate o istorie încărcată. Iată câteva dintre obiectivele pe care orice turist ar trebui să le bifeze.
-
Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca din Republica Moldova
Reprezintă o destinație de top din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sunt marcate de grote înfrumusețate cu stânci de cele mai neobişnuite forme. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. De basm sunt stâncile calcaroase, înțesate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc numai bun pentru relaxare.
De asemenea lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Basarabiei și oferă peisaje spectaculoase.
-
Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”, raionul Edineț
Satul Fetești a fost dăruit cu zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată creează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă arată natura în toată splendoarea ei. Defileul de la Fetești, care are o lățime de 250 de metri, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri, care sunt adesea folosite de îndrăgostiți drept refugii romantice.
În perioada post-URSS, piatra din carieră s-a epuizat. Așa că locul a fost lăsat de izbeliște. În prezent, vizitatorii pot explora ruinele carierei și pot observa cu uimire cum natura a preluat controlul asupra acestui loc.
3. Buncărul sovietic din satul Olișcani
Uriașele buncăre din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii din R. Moldova. Cele două cazemate, care au diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret din perioada URSS.
4. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț
Defileul La Castel, care se găsește deasupra văii râului Racovăț, în apropierea satului Gordinești, este un colț uimitor de natură. Această formațiune naturală s-a format datorită depozitelor considerabile acumulate de-a lungul timpului. În această regiune, îți poți bucura ochii cu peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor.
5. Cetatea Soroca
Acest splendid obiectiv se găsește în mijlocul orașului Soroca, la aproape 160 de kilometri spre nord de Chișinău. Este emblematică pentru orașul cu același nume. Aici se poate descoperi perioada medievală. Imaginea Cetății Soroca se află pe bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei, emisă de Banca Națională a Moldovei.
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, ridicată din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru. A fost reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Din diverse surse, se presupune că la Soroca a fost construită inițial o cetate de lemn în primul sfert al secolului al XV-lea, însă prima mențiune documentară a cetății Soroca apare în 1499. Cetatea are formă circulară cu diametrul curţii de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare şi unul ca o prismă, cu pasajul de intrare. Cariera din satul Fetești, denumită și „Elveția din Moldova”.
sursa: tv8.md.