Cinci mituri despre protecţie solară şi bronzare

Cinci mituri despre protecţie solară şi bronzare

Indicele de radiaţii ultraviolete a atins un prag aproape de maxim zilele acestea. Medicii dermatologi "dărâmă" principalele mituri despre protecţie solară şi bronzare.

Indicele de ultraviolete a depăşit ieri, pentru prima dată în acest an, nivelul de 9, pe o scală de la 0 la 11. Deşi reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) spun că nivelul radiaţiilor se încadrează în limitele normale pentru acestă perioadă, medicii susţin că expunerea la soare în aceste zile este "cancer de piele pe pâine".

Ca să nu vă prindă radiaţiile nepregătiţi, dermatologul Oana Clătici "dărâmă" mai jos câteva mituri legate de protecţia solară.

1. Cu cât este mai mare FPS, cu atât protecţia creşte

Ne puteți urmări și pe Google News

Fals. Gradul de protecţie al loţiunilor solare nu creşte exact proporţional cu factorul afişat pe etichetă. "Un FPS (factor de protecţie solară) 50 absoarbe 98% din radiaţii, cel de 30 protejează împotriva a 97% din radiaţiile UV, pe când cel de 15 protejează împotriva a 94%, iar cel de 2 blochează 50% din ultraviolete. Dacă sunt aplicate necorespunzător, scade gradul de protecţie", explică dermatologul Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Nicio loţiune nu oferă un grad de protecţie de sută la sută, de aceea, cremele trebuie reaplicate regulat. Aplicaţi produsul cu treizeci de minute înainte de expunerea la soare şi din două în două ore pe plajă.

2. Bronzul de bază protejează pielea de arsurile solare

Fals. Orice formă de bronzare este un semn al unei deteriorări la nivelul pielii provocate de radiaţiile UV. "De câte ori ne bronzăm, pielea se apără şi se închide la culoare. Riscurile de arsuri şi cancer de piele se cumulează, astfel că un bronz de bază face mai mult rău decât bine", atrage atenţia medicul.

3. Unele tipuri de ultraviolete sunt mai sigure decât altele

Fals. Lumina solară este formată din două tipuri de raze ultraviolete, ambele dăunătoare pentru piele: raze UV de tip A (UVA) şi cele de tip B (UVB). Razele de tip A, care trec prin sticla unui geam, pătrund până în partea cea mai groasă şi mai adâncă a pielii, afectând sistemul imunitar, care protejează o persoană de dezvoltarea şi răspândirea celulelor canceroase.

Razele de tip UVB, care nu trec prin geam, provoacă arsuri solare, efectele lor fiind simţite imediat. "S-a considerat mult timp că razele UVB sunt mai nocive pentru că dădeau arsuri. Solarul, fiindcă emite UVA, era considerat mai sănătos", adaugă dermatologul.

4. Şi crema de anul trecut e bună

Fals. Loţiunea rămasă de vara trecută nu mai este eficientă, fiindcă termenul ei de valabilitate este de 12 luni de la deschidere. Dacă nu aţi desfăcut-o, poate fi valabilă şi doi, trei ani.

"Loţiunea de anul trecut poate fi contaminată, pentru că a intrat în contact cu aerul, cu mâinile. Spray-urile, în schimb, pot fi folosite", recomandă medicul.

5. Loţiunile trebuie aplicate doar pe pielea expusă

Fals. Tricourile echivaleză un factor de protecţie 7. Ţesăturile mai groase şi mai închise la culoare oferă o protecţie mai mare, dar este mult mai sigur să aplicaţi creme de protecţie solară înainte să vă îmbrăcaţi. O alternativă pot fi hainele antiradiaţii, tratate cu substanţe care absorb ultravioletele sau reflectă lumina solară. Acestea oferă o protecţie de 97%.

PRACTIC

Cum decodaţi etichetele cremelor de plajă

Chiar dacă pe eticheta cremei de proteţie solară scrie că protejează de razele UVA şi UVB, pentru siguranţă, citiţi şi lista de ingrediente care ar trebui conţinute de o cremă de calitate. Ambele tipuri de ultraviolete pot fi responsabile de apariţia cancerelor cutanate. Ingrediente care blochează razele UVA (cauzează îmbătrânire prematură a pielii):

  • Avobenzone
  • Ecamsule (Mexoryl)
  • Zinc oxide
  • Titanium dioxide

Ingrediente care blochează razele UVB (sunt responsabile de arsurile pielii):

  • Octyl methoxycinnamate
  • Octyl salicylate 
  • Octocrylene
  • Zinc oxide
  • Titanium dioxide

Citiţi şi:

  • Cancerul de la solar nu-i sperie pe tineri
  • Haine anti-radiaţii şi pastă de tomate pentru protecţie solară
  • Cum ne protejăm de explozii solare şi radiaţii ultraviolete