CINCI MISTERE ALE CORPULUI. Cum explică medicii sughițul, pielea de găină și căscatul

CINCI MISTERE ALE CORPULUI. Cum explică medicii sughițul, pielea de găină și căscatul

Aflați de ce apar pielea de găină, articulaţiile care trosnesc, sughiţul, căscatul contagios sau ceara din urechi.

Reacţiile organismului par suprinzătoare pentru omul obişnuit. Medicii spun că sunt doar răspunsuri normale la diferiţi stimuli şi explică cum trebuie acţionat corect.

1. Sughiţul. Apare atunci când nervul frenic, care controlează diafragma, se contractă.

"Factorii care provoacă su­ghiţul sunt alimentele mai dure, care lezează esofagul, pastilele nemestecate suficient, mâncatul din poziţie uşor aplecată, frigul, alimente mai acre, stresul, dar şi boli cum sunt cancerul esofagian, pulmonar, bronşic etc.", precizează Elena Lăţcan, medic ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doctorul recomandă ca în caz de sughiţ să trageţi aer în piept şi să vă ţineţi respiraţia câteva zeci de secunde pentru a presa diafragma şi a relaxa nervul frenic.

În cazul în care trucul nu dă rezultate, există şi medicamente calmante. Apa nu are însă efect.

2. Pielea de găină. Senzaţia de piele de găină apare la frig, frică sau emoţii puternice. "Este vorba de un reflex declanşat atunci când corpul îşi repartizează căldura în alte zone", adaugă medicul citat. 3. Trosnitul articulaţiilor. Când o persoană îşi trosneşte degetele sau îşi întinde coloana vertebrală, va provoca pocnirea unor mici bile de aer care se formează între săculeţii dintre articulaţii. Aceşti săculeţi atenuează frecarea şi spaţiile dintre oase şi le păstrează lubrifiate. Obiceiul este însă inofensiv.

În ciuda vorbelor populare, troznirea articulaţiilor nu provoacă apariţia artritei, dar nici nu aduce vreun beneficiu. 4. Căscatul contagios. Apare atunci când camera în care se află mai multe persoane este slab oxigenată.

"Prin căscat se produce o presiune în cutia toracică, astfel că sângele se întoarce mai repede spre inimă. Practic, mobilizâm sângele să se întoarcă mai repede spre inimă", explică medicul Elena Lăţcan.

Prima persoană care cască dă un semnal grupului, iar ceilalţi îşi dau seama că nici ei nu au suficient aer şi ajung inconştient să-l imite. 5. Ceara din urechi. Cerumenul e produs de glandele sebacee ceroase din exteriorul urechii şi are rol de autoapărare.

"Substanţa previne intrarea în urechea internă a prafului, murdăriei, insectelor", explică medicul orelist.

Stratul de ceară trebuie îndepărtat o dată la două-trei zile cu beţişoare speciale înmuiate în spirt, fără să insistaţi, pentru a nu răni urechea.

Medicul recomandă să nu spălaţi cu apă sau săpun. Anumite persoane au tendinţa să secrete ceară în exces, iar pentru a preveni formarea dopurilor de ceară, se impune consultul medical de două ori pe an.