Cinci metode să rezişti tentaţiei de a-ţi înşela partenerul
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 5 noiembrie 2011, 19:52
Voinţa puternică, analizarea sinceră a posibilelor consecinţe şi evitarea întâlnirilor cu persoana care vă face ochi dulci sunt câteva modalităţi prin care puteţi evita să călcaţi strâmb.
Aproape că nu există cuplu în care, măcar o dată, unul dintre parteneri să nu fi fost tentat să înşele. De ce reuşesc unii să depăşească momentul, iar alţii nu?
Iată cum vă puteţi abţine. 1. Exersaţi-vă voinţa Principala armă pe care o aveţi la îndemână este voinţa. Psihologii spun că unii oameni au tendiţa de a-şi neglija propria voinţă, care asemenea muşchilor, dacă nu este exersată, slăbeşte. "Dacă suntem permisivi cu noi şi nu ne «lucrăm» voinţa, ea va deveni mai slabă. Astfel, la o tentaţie puternică, voinţa va ceda în favoarea satisfacerii nevoii de moment sau a nevoii instinctuale", explică Keren Rosner, psihoterapeut la clinica Mentarex Consult din Bucureşti. 2.Evitaţi tentaţia Teoretic, o astfel de tehnică presupune o doză minimă de efort. Chiar dacă persoana care vă tentează este din anturajul dumneavoastră, puteţi încerca să evitaţi să rămâneţi singuri cu ea/el. Ar fi un prim pas spre rezolvarea problemei.
"Tentaţia rămâne, disponibilitatea de a înşela este în aşteptare, iar la o nouă oportunitate se va manifesta. Ideal este să rezolvăm la un nivel profund această pornire, la nivelul convingerilor şi schemei noastre de viaţă" spune psihologul. 3. Amintiţi-vă de consecinţe Gândiţi-vă la efecte, inclusiv la faptul că răniţi partenerul şi, eventual, copiii. Analizaţi, de asemenea, cum vă va afecta această mişcare imaginea de sine. 4. Varianta "Sună un prieten" Găsiţi pe cineva cu care puteţi fi deschis şi care vă înţelege. Sunt şanse ca discuţia cu acea persoană să vă determine să renuntaţi le tentaţie.
"A ne confesa unei persoane în care avem încredere ne poate face să vedem altfel scenariul şi este posibil să ne determine a lua o decizie înţeleaptă, benefică. Exteriorizând ceea ce ne frământă ne poate face să ne înţelegem mai clar pe noi, nevoile noastre şi ne conduce spre soluţia cea mai eficientă", explică Keren Rosner. 5. Fiţi deschişi cu partenerul Aceasta este poate cea mai dificilă strategie, însă cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte relaţia de cuplu. Însă, atenţie, un astfel de pas va avea efecte pozitive doar dacă relaţia este una solidă. "A discuta despre frământările, tentaţiile, fanteziile, dorinţele noastre este ideal. Depinde însă cât de sudată este relaţia, cât de mult te înţelege celălalt şi cât de mult înţelege dinamica relaţiei", spune specialistul. Dacă vă este teamă că răniţi partenerul prin această discuţie, gândiţi-vă cât de mult l-aţi răni prin infidelitate. "Este mult mai uşor să să rezolvi probleme de genul acesta când sunt în faza incipientă, de posibilitate, decât să rezolvi o infidelitate consumată", conchide psihologul. "La o tentaţie puternică, voinţa va ceda în favoarea satisfacerii nevoii de moment sau a nevoii instinctuale" KEREN ROSNER, psihoterapeut la Mentarex Consult Citiţi şi:
- Adulterul: cine îl uită şi cine îl iartă?
- Cine calcă primul strâmb în cuplu?
- Cinci reguli şi cinci mituri ale căsniciilor durabile
- Infidelitatea, o greşeală de iertat?
- Cum te refaci după o relaţie eşuată
- Infidelitatea în familie: cine şi de ce pune coarne