Cinci inovații care vor schimba lumea de mâine. Principala cauză a decesurilor DE PE GLOB ar putea putea fi ELIMINATĂ

Cinci inovații care vor schimba lumea de mâine. Principala cauză a decesurilor DE PE GLOB ar putea putea fi ELIMINATĂ

În 1609 Galileo a infirmat teoria că Pământul se află în centrul Universului și a demonstrat că planeta noastră, la fel ca și celelalte, se rotește în jurul Soarelui, realitate care până atunci a fost imposibil de observat direct, prin inventarea telescopului.

IBM Research are ambiția de a se plasa în această tradiție a inovațiilor, fie că este vorba de noi dispozitive tehnologice sau de noi instrumente software, pentru a descoperi realitatea înconjurătoare, de la nivelul nanoscopic la cel macroscopic, scrie Agepres. 

IBM identifică cinci inovații care au potențialul de a ne schimba viața în următorii cinci ani:

Detectarea poluării cu viteza luminii

Ne puteți urmări și pe Google News

În cinci ani, tehnologii noi și accesibile din punct de vedere al costurilor vor fi amplasate în apropierea locurilor de extracție a gazelor naturale, a facilităților de stocare a hidrocarburilor și de-a lungul conductelor de distribuție, permițând identificarea în timp real a unor fisuri invizibile cu ochiul liber.

În prezent, majoritatea poluanților trec neobservați, până când efectele lor îi fac imposibil de ignorat. Metanul, spre exemplu, este principalul component al gazului natural, considerat în mod comun drept o sursă relativ curată de energie (în orice caz mai curată decât cărbunele). Dacă metanul ajunge însă în atmosferă, el are un extraordinar de puternic efect de seră. După dioxidul de carbon, metanul are cea mai mare contribuție la încălzirea planetei.

În Statele Unite, emisiile din sistemele de stocare, prelucrare și transport al petrolului și gazelor naturale reprezintă cele mai importante surse de metan din atmosferă. Agenția americană pentru Protecția Mediului (EPA) estimează că peste 9 milioane tone de metan au ajuns în atmosferă în 2014 din sistemele de extracție, transport, prelucrare și stocare a gazelor naturale. Această poluare este mai puternică decât cea cu dioxid de carbon generată de toate facilitățile americane din industria metalurgică, a cimentului și a aluminiului la un loc, în interval de timp de 100 de ani.

Peste cinci ani, rețele de senzori interconectați wireless la internetul lucrurilor (IoT) vor transmite în cloud în mod permanent datele obținute din monitorizarea infrastructurii vaste a industriei gazelor naturale, permițând identificarea unor eventuale scurgeri în intervale de timp de ordinul minutelor, și nu al săptămânilor, ca în prezent, reducând considerabil poluarea și riscul de producere a unor accidente cu efecte devastatoare pentru mediu.

Cercetători de la IBM colaborează cu companii din domeniul gazelor naturale, așa cum este compania texană Southwestern Energy, pentru a dezvolta sisteme inteligente de monitorizare a metanului în cadrul ARPA-E Methane Observation Networks.

În centrul acestui proiect derulat de IBM se află tehnologia fotonică cu siliciu, o tehnologie revoluționară care transferă date prin intermediul luminii și, implicit, la viteza luminii. Aceste cipuri vor fi incluse în rețele de senzori la sol sau în cadrul infrastructurii. De asemenea, sunt avute în vedere și sisteme de senzori amplasați pe drone, care vor survola anumite locații. Acești senzori vor genera informații care, combinate cu alte date obținute în timp real cu privire la dinamica maselor de aer, cu datele obținute din satelit, dar și din alte surse, pot fi folosite pentru a construi modele complexe ce pot identifica sursa și cantitatea substanțelor poluante imediat ce acestea își fac apariția. 

Peste cinci ani, tehnologii ieftine de detectare a poluării, amplasate în apropierea zonelor de extragere, prelucrare, stocare și transport a gazelor naturale, vor identifica în timp real eventualele scurgeri sau fisuri apărute și le vor interpreta automat cu ajutorul sistemelor de inteligență artificială (AI). Aceste tehnologii au potențialul de a schimba lumea pentru că astfel de sisteme de detecție cu senzori care pot "vedea" și da alarma în timp real pot fi folosite și pentru detectarea altor agenți poluanți, în afară de metan. Ele vor putea fi folosite pentru a detecta până și cele mai mici scurgeri de petrol în apă, pentru a identifica poluarea aerului produsă de automobile etc.

Astfel de sisteme de detectare a poluării cu viteza luminii, bazate pe tehnologia de fotonică cu siliciu, vor face posibilă includerea unor micro-spectrometre în rețelele de senzori de la sol sau din infrastructură pentru a obține date care, combinate cu informații obținute în timp real din alte surse, pot detecta locul producerii poluării, tipul și cantitatea de substanțe poluante imediat ce apar în mediul înconjurător.