Cinci femei mor, zilnic, din cauza cancerului de col uterin. Ce soluții au propus specialiștii în Parlament

Ziua internațională a femeii

În fiecare zi, în România, 5 femei mor din cauza cancerului de col uterin, potrivit ultimelor informații apărute în spațiul public. Decidenţii, specialiştii şi societatea civilă s-au reunit pentru a găsi soluţii de eradicare a bolii, potrivit secretarei Comisiei pentru Sănătate, deputata USR-PLUS Diana Stoica.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Aceste cifre sunt inacceptabile, în contextul în care cu un vaccin şi cu screening, cancerul de col uterin poate fi eradicat. “În general, la fiecare minut, cinci vieţi sunt salvate în lume datorită vaccinării— şi aceste cifre nu includ vaccinul împotriva coronavirus”, potrivit secretarului Comisiei pentru Sănătate. Mai mulți specialiști s-au unit pentru a găsi soluții de eradicare a cancerului de col uterin, a informat Diana Stoica.

 

Împreună cu deputatul Cătălin Teniţă, Diana Stoica a organizat dezbaterea “Imunizarea anti-HPV, o problemă a întregii societăţi româneşti”, la care au participat experţi locali şi internaţionali, pentru a analiza situaţia actuală şi a identifica soluţii pentru a accelera eliminarea cancerului de col uterin în România.

Dezbaterea a fost organizată la Parlamentul României sub egida Forului Parlamentar European pentru Drepturi Sexuale şi Reproductive (EPF) în contextul săptămânii imunizării, marcată anual în ultima săptămână din aprilie. La eveniment au participat şi Dr. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Preşedinta Forului Parlamentar European pentru Drepturi Sexuale şi Reproductive, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Societatea Europeană de Oncologie Ginecologică, Prof. Dr. Răzvan Cherecheş, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum Ana Măiţă (Asociaţia Mame pentru Mame).

“Ne-am dorit ca în cadrul acestei dezbateri să se audă mai mult vocile specialiştilor şi mai puţin cele ale demnitarilor şi politicienilor. (...) Avem, aşadar, o opţiune prin care ne putem proteja şi trebuie să o facem disponibilă tuturor tinerilor! În calitate de reprezentant al cetăţenilor, este responsabilitatea mea să mă asigur că oferim această şansă tinerilor din România. Sunt sigură că vom reuşi, împreună cu specialiştii prezenţi şi cu colegii din Ministerul Sănătăţii, care reprezintă autoritatea competentă pe subiect”, a declarat Diana Stoica, deputată şi vicelideră USR-PLUS.

“În România, rata anuală a mortalităţii de cancer de col este de 16 femei la suta de mii. Pentru comparaţie, media europeana este de 6 la suta de mii, iar ţări precum Italia sau Franţa au o mortalitate de sub 2 la suta de mii. Pe scurt, în fiecare zi 5 femei mor. Cinci familii sunt distruse, rămân fără o mamă sau o fiică. Pierderi tragice care ar fi putut fi uşor prevenite. Aproape la fel de multe precum victimele accidentelor rutiere, dar despre care se vorbeşte prea puţin. Fără o campanie de vaccinare anti-HPV aceste morţi vor surveni în aceleaşi numere şi în generaţiile copiilor noştri. Stă în puterea noastră să schimbăm acest viitor îngrijorător. Cel puţin 90% din aceste cancere pot fi evitate prin vaccinarea anti-HPV”, a declarat Cătălin Teniţă, deputat şi vicelider al alianței.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au susţinut, în cadrul conferinţei, importanţa vaccinării, alături de screening, prin care se poate reduce povara generată de cancerul de col uterin, şi propun, de asemenea, întărirea rolului pe care îl au medicii de familie pentru informarea despre vaccinarea anti-HPV.

"În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) am inclus componentă de întărire a capacităţii medicilor de familie pentru a fi un actor activ în măsurile de prevenţie, specific pentru recoltarea testului Papanicolau şi a testului care diagnostichează infecţia cu HPV. Astfel, întărirea capacităţii medicului de familie vine în paralel cu o serie de măsuri ale Ministerului Sănătăţii, cum ar fi dotarea laboratoarelor regionale cu aparatură perfomantă pentru a diagnostica pacienţii într-un mod rapid şi eficient. Tot prin PNRR, am inclus o componentă importantă de digitalizare, prin care vom avea o trasabilitate a probelor, astfel încât eliberarea rezultatelor să se realizeze mult mai uşor. De asemenea, ne dorim să avem o colaborare bună între toate liniile de asistenţă medicală", a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.

Soluţiile transmise de specialiştii prezenţi la dezbatere se referă la: gratuitatea vaccinului, acţiuni de prevenţie (informarea cetăţenilor privind educaţia pentru sănătate, introducerea materiei în şcoli), extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani, vaccinarea băieţilor (potrivit specialiștilor, este vorba despre o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă şi ei sunt purtători ai virusului), crearea unei platforme de vaccinare similară celei pentru coronavirus, unde părinţii să-şi programeze copiii şi medicii de familie să programeze pacienţii care vor să fie vaccinaţi. Astfel, şi Ministerul Sănătăţii va şti care este necesarul de doze pentru România, potrivit specialiștilor. 

Cancerul de col uterin reprezintă o particularitate pentru România. Despre cauzele dezvoltării sale în mod acut în regiunea noastră și categoriile de vârstă predispuse la riscul dezvoltării cancerului de acest tip se pot afla mai multe și din interviul cu prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.