Cinci cazuri noi de gripă în Republica Moldova. Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva virusului

Cinci cazuri noi de gripă în Republica Moldova. Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva virusuluiSursa foto. Dreamstime

Republica Moldova. Cinci cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute. În municipiul Chișinău s-au atestat patru cazuri, iar în raionul Căușeni - un caz. În total, de la începutul sezonului rece, au fost raportate șase cazuri de gripă sezonieră.

Primul caz de gripă sezonieră, de tip B, s-a înregistrat acum două săptămâni la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Mai puține cazuri de infecții virale

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), săptămâna trecută, au fost înregistrate 4 814 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind la copii. Datele indică o descreștere de 1,5% în comparație cu săptămâna precedentă și o scădere de 23,7% față de perioada similară a sezonului precedent.

De asemenea, în această perioadă, au fost înregistrate 18 cazuri de COVID-19, inclusiv nouă în regiunea transnistreană. Datele denotă o descreștere cu 40% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani a fost raportat un caz.

vaccin

Vaccin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Specialiștii ANSP recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2. La fel, aceștia au reiterat importanța respectării măsurilor de igienă personală precum: spălarea mâinilor cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse și menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a demarat la finele lunii septembrie

Republica Moldova a recepționat la începutul luni septembrie un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal „Influvac Tetra”. Serul a fost achiziționat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Vaccinul este produs în Olanda. Acesta are o valoare de circa 17 milioane de lei (850 mii de euro).

Medic Examinare

Examinare medicala. Sursă foto: Unsplash

Medicii susțin că vaccinarea contribuie la reducerea riscului de apariție a formelor severe de boală și a numărului de îmbolnăviri. Imunizarea ajută și la prevenirea complicațiilor, spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă.

Vaccinarea împotriva gripei este recomandată mai multor categorii de cetățeni cu risc sporit de infectare. Este vorba de: adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, copii instituționalizați în orfelinate și alte unități, vârstnici din aziluri.

De asemenea, imunizarea antigripală se efectuează prioritar și la grupurile cu risc profesional sporit de îmbolnăvire, cum ar fi: lucrătorii din instituțiile medico-sanitare publice, studenții și rezidenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, studenții colegiilor de medicină, personalul din instituțiile de asigurare socială, centrele de plasament, orfelinate, case de copii și sanatorii.

Anul trecut, țara a recepționat pe 20 septembrie un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal. Acesta a fost procurat la fel din sursele fondului măsurilor de profilaxie al CNAM. Anul trecut, vaccinare antigripală a început la finele lunii septembrie. Lotul a fost administrat în proporție totală până la finele lunii ianuarie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News